Türkiye’de banka satın alma planlarını rafa kaldıran Rusya’nın en büyük devlet bankası Sberbank, Avusturya Volksbank International’ın (VBI) yüzde 100’lük hissesini 505 milyon euro’ya satın aldı.
Romanya dışındaki 295 şubesi ve 600 bin müşterisi ile bankayı devralan Sberbank, borç krizine rağmen Avrupa piyasasında yatırımın riskli olmadığını düşünüyor. Volksbank’ın, Avusturya dışında Bosna Hersek, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Sırbistan, Slovenya ve Ukrayna’da faaliyetleri bulunuyor.
Viyana’da gerçekleşen imza töreninin ardından açıklama yapan Sberbank Başkanı German Gref, “Bu alım Sberbank’ın uluslar arası alanda faaliyetleri için çok önemli bir adım olacak. Sberbank Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde gelişim potansiyeli olan bölgede fon kapasitesini kullanacak.” dedi.
Yunanistan’ın borç krizinden çıkmak için yol bulmaya çalıştığını, kendilerinin İtalyan, İspanya ve Portekiz’in yer aldığı güney Avrupa’daki gelişmelerle ilgili olduklarını ifade eden Gref, “Euro bölgesinde büyük bir tehdit görmüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
VBI ofisleri Sberbank markası ile donatılırken, Kanada Magna eski CEO’su Siegfried Wolf’u yeni banka operasyonun başına getirdi.
Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance 2010’da Sberbank’ı dünyanın ilk 15. markası olarak ilan etti. Sberbank’ın marka değerini 11 milyar 729 milyon dolar olarak belirleyen Brand Finance, borsa değerini de 51 milyar 108 milyon dolar olarak açıklamıştı.
Rusya'nın en büyük devlet bankası olan Sberbank'ın 19 bin 500 şubesi ve 260 binden fazla çalışanı var. Yüzde 60'ı devlete ait olan Sberbank'da yüzde 24,31 oranında yabancı yatırımcı bulunuyor.