İSTANBUL, 24 Nisan () - Seçimlerden önce güven endekslerinde erime yaşanan sektörlerde toparlanma başladı. Perakende ve inşaat sektrleri Nisan'da artış gösterirken, hizmet sektöründeki erime ise sürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Sektörel Güven Endeksleri verilerine göre, Mart ayında tümü gerileyen sektörel güven endekslerinden ikisi Nisan ayında toparlanmaya başladı.

Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Nisan ayında yüzde 1.6 artışla, Mart ayındaki 101.3 düzeyinden, 103.0 değerine yükseldi. Perakende sektörü güven endeksi Mart ayında yüzde 2.1 düşmüştü.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki artış, gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksindeki yüzde 5.3’lük iyileşmeden kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar ve mevcut mal stok seviyesi alt endeksleri sırasıyla bir önceki aya göre yüzde 0.3 ve yüzde 0.5 azaldı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi de Nİsan'da yüzde 0.3 arttı. Bir önceki ayda 78.2 olan inşaat sektörü güven endeksi 78.4 değerine yükseldi. İnşaat güven endeksi seçimlerden önce yüzde 4.1 gibi yüksek oranda düşmüştü,

İnşaat sektörü güven endeksindeki artış, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksindeki yüzde 1.6’lık iyileşmeden kaynaklandı. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1.7 düştü.

Hizmetler sektöründeki gerileme ise Nisan ayında da sürdü. Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Nisan'da yüzde 2.5 azaldı. Bir önceki ayda, 101.2 olan hizmet sektörü güven endeksi 98.6 değerine düştü. Hizmet endeksi Mart ayında da yüzde 1.8 gerilemişti.

Hizmet sektörü güven endeksindeki azalış, son üç aylık dönemde iş durumu değerlendirmesindeki yüzde 4.2’lik ve son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep değerlendirmesindeki yüzde 3.8’lik kötüleşmeden kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0.2 arttı.

(OSS)