Tarihi birikimi ve doğal güzellikleri ile bilinen Kastamonu, seyahat acentalarının ilgi odağında.
Zengin flora faunası, çok sayıda endemik bitki türü, kanyon, mağara, şelale, yayla gibi doğal kaynakları bulunan il, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya ağaçların ve doğanın bütün renklerini keşfetme imkânı veriyor.
Kastamonu Konakları Yönetim Kurulu Başkanı Gülsen Kırbaş, “Tarih ve kültür birikimi çok yoğun olan Kastamonu’nun, turizm alanında pek çok artısı bulunuyor. Şehrin sokaklarını, saatlerce bıkmadan dolaşabilir ve her köşede karşınıza çıkan eserlerin ihtişamına hayran kalabilirsiniz. Şehrimizde, tarih- kültür turizmi, yayla turizmi, dağcılık turizmi, doğa turizmi, kayak turizmi, deniz turizmi gibi geniş bir turizm alternatifi bulunuyor. 9 ile 12 Şubat tarihleri arasındaki 16’ncı EMİTT 2012 Turizm Fuarı sırasında seyahat acentalarının yetkilileri ile yapacağımız görüşmelerde ilimizin turizm potansiyelini bir defa daha tanıtıyoruz.” dedi.
Turizmde ulaşım faktörüne değinen Gülsen Kırbaş, bu sene açılması planlanan Kastamonu Havaalanı’nın turizme ciddi bir ivme katacağını aktardı. Kırbaş, şehirde havalimanı olmadığı için yeterli ölçüde yerli ve yabancı turisti çekemediklerini belirtti. 2011’de Kastamonu Konakları’nda Almanya başta olmak üzere, Kanada, Avusturya, Azerbaycan, Fransa, İngiltere, KKTC, Hırvatistan, Kuveyt, Suudi Arabistan, Japonya, Hollanda gibi dünyanın dört bir yanından turistleri ağırladıklarını anlatan Kırbaş, havalimanın açılması ve tanıtımın artmasıyla Kastamonu’nun kısa sürede yoğun tercih edilen destinasyonlar arasında yer alacağını dile getirdi.
İlde yapılabilecekler hakkında kısa bilgi veren Gülsen Kırbaş, şöyle devam etti:
“Tarihi Uğurlu Konakları’nın uyanıp, meyve ağaçları ve mevsim çiçekleri içindeki bahçesinde köy kahvaltısıyla (köy yumurtası, süt, organik reçeller) güne başlayabilirsiniz. Bir Türk konağında hayat fırsatı yakalayarak, geniş sofalarında aileniz ve dostlarınız ile sohbet ederken; akşam yemeğinde yörenin etli ekmeği ve mantısı, cevizli çöreği, ev baklavası, meşhur simit tiridi, çekme helvası gibi yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz. Kastamonu’daki tarihi ve kültürel yerlerin yanı sıra, vaktiniz var ise çevresindeki Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Cide, Pınarbaşı ilçelerine uğrayabilirsiniz. Kastamonu’dan ayrılmadan önce de, çekme helva, bal, pekmez, el dokumaları ve sarımsak alınabilir.”