Mehmet OKUR/ SİLİFKE (Mersin), () - MERSİN'in Silifke İlçesi'nde, yılın ilk kivi hasadı yapılırken, ürün kilosu 4 TL'den alıcı buldu.
İlçede 2003'de Kızılgeçit Mahallesi'nde 1 dönümle başlanan kivi ekimi şu anda 200 dönüme ulaştı. Sömek, Ovacık, İmamlı ve Yeğenli Mahallelerinde alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan kivi, Canbazlı Mahallesi'nde turfanda olarak hasat edildi.
20 dönüm bahçede üretim yapan İsmail Çocuk, kivinin ilk dikim aşamasının masraflı olduğunu, dikim sonrasında doğal yetiştiğini belirterek, "Türkiye genelinde ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bölgemizi kivi çok sevdi. Çok iyi kalitede ürün alıyoruz. Her ağaçtan ortalama 70 kilo meyve hasat ediyoruz. Diğer ürünlerle kıyasladığımızda kivi hem masrafsız, hem de getirisi çok iyi. Kivi üretiminden önce yıllarca sebzecilikle uğraştım. Sebzecilikte girdi ve ilaç maliyetleri çok yüksekti. Kivide ise böyle bir şey söz konusu değil. Su ve hayvan gübresinden başka bir şey vermiyoruz. Tamamen organik olarak yetişiyor" dedi.
GENÇ ÇİFTÇİLER KİVİ ÜRETSİN
Bahçede incelemelerde bulunan Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, şunları söyledi:
"Silifke'de ürün çeşidi çok fazla. 2003 yılında Aytekin Günay'ın Kızılgeçit Mahallesi'nde kivi deneme üretimi yapmasıyla başlayan süreç sonunda bu gün 200 dönüm kivi üretim alanına ulaştık. Bölgemizde turfanda her üründe olduğu gibi kivide de yüksek kalite yakalanmıştır. Çiftçimiz memnun. Üreticimiz dönümden 4-5 ton ürün alıyor. 10 dönümlük bir bahçeden 150 bin TL para kazanılabiliyor. Genç çiftçilerimize tasfiyemiz kivi üretimine geçsinler. 1 dönüm araziye 80 kivi fidanı dikilebiliyor ve 3 yıl sonra ise ürün alınabiliyor. Türkiye'de yılın ilk kivi hasadını Silifke'den yaptık. Şu an tarlada toptan kilosu 4 TL'den alıcı buluyor. Özellikle birçok ülkeye de ihraç edilmesinden dolayı üretici fiyattan memnun."
Bölgede yetişen kivi, başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Ermenistan'a ihraç ediliyor.

FOTOĞRAFLI