Türkiye’nin ekonomik sahasından Güney Akım doğalgaz boru hattının geçişine izin vermesinin ardından Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom, inşaatla ilgili çalışmalara başladı. Soğuk geçen kış nedeni ile Avrupa ülkelerinden gelen talebi karşılamakta zorlanan Gazprom, yeni hatlarla Avrupa’ya bağlanacak.

Güney Akım inşaat kurallarını onaylayan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, soğuk geçen kış günlerinin Güney Akım’ın inşasının ne kadar gerekli ve yerinde olduğunu bir kez daha gösterdiği söyledi. Miller’in onayladığı belge, projenin denizden ve karadan ilerleyecek kısımlarındaki çalışmaları ayrıntılarıyla ortaya koyuyor.

Toplantıya Proje Yönetim Dairesi Başkanı Leonid Chugunov, Uluslararası Ticaret Dairesi Başkanı Pavel Oderov ve Güney Akım Projesi Yönetim Kurulu Başkanı Marcel Kramer’le bir görüşme yapan Miller, "Güney Akım’ın fiili inşaatı aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Mübalağa etmeden söyleyebilirim ki Gazprom proje üzerinde 24 saat çalışır durumdadır. Olağandışı soğukların hakim olduğu bu kış, Avrupa’da Rus doğalgazına yönelik talepte keskin bir artışa yol açmış, Güney Akım’ın inşasının ne denli gerekli ve yerinde olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Avrupa’nın, Rus doğalgazının tedariki için, transit aracıları olmayan yeni koridorlara ihtiyacı var” dedi.

Gazprom’dan yapılan açıklamada Güney Akım’da takvime uyulduğu ve Başbakan Vladimir Putin’in de arzu ettiği şekilde planlanandan daha önce Aralık ayında inşaatın başlayacağı kaydedildi. Güney Akım konusundaki nihai yatırım kararı ise 2012 Kasım’ında verilecek.

Doğalgaz ihracat güzergahlarının çeşitlenmesi için Karadeniz üzerinden Orta ve Güney Avrupa’ya uzanacak Güney Akım doğalgaz boru hattı projesini inşaya hazırlanan Rusya, projenin karadan ilerleyecek kesiminin hayata geçirilebilmesi için Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan ve Avusturya ile hükümetler arası anlaşmalar imzaladı.

16 Eylül 2011 tarihinde Güney Akım Transport AG ortaklarıyla projenin denizden ilerleyecek kesiminin uygulanması için de gerekli anlaşma imzalandı. Söz konusu belgeye göre, Gazprom doğalgaz boru hattı projesinin denizden ilerleyecek kısmının yüzde 50’sine, İtalyan ENI yüzde 20’sine, Alman Wintershall Holding GmbH ve Fransız EDF ise yüzde 15’erlik paya sahip olacak.

30 Aralık 2011 tarihinde de Rusya Başbakanı Putin, Gazprom’dan Güney Akım inşaatının 2012 yılı içinde başlatılarak projenin hızlandırılması talebinde bulunmuştu.