Uluslar arası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor, Rusya’nın 2012’de yüzde 3,5 büyüyeceğini açıkladı. Yılın ilk yarısında dinamik büyüme devam ederken, ikinci yarı da ise bir miktar ivme kaybı yaşanacak.

Yüksek seviyede sanayi üretimi, tüketici taleplerinin artması ve azalan işsizlik nedeni ile 2011’i Rusya ekonomisinin yüzde 4,2 büyüme rakamı ile tamamladığını hatırlatan kuruluşa göre, aşırı derecede nakit çıkışı ve yatırım ortamlarında beklenen iyileşmenin oluşmaması büyümede istikrarı engelliyor.

Geçen yıl 84 milyar dolar ülkeden nakit çıkışı yaşandığına vurgu yapan S&P, bunun ülke tarihinin en büyük ikinci seviyesi olduğunu belirtiyor.

Nakit çıkışı konusunda bu yıl da olumsuz tablonun devam edebileceği öngörüsünde bulunan kuruluşa göre, Mart 2012’de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin ardından siyasi belirsizliğin bir anda çözüleceğini düşünmek de zor.

S&P’ye göre devlet başkanlığı seçimlerinin ardından kurulacak yeni hükümetin yapısal reform konusunda ne kadar istekli olacağı konusu da belirsiz.

Son olarak Rusya gayri safi milli hasıla büyüme rakamları ile ilgili HSBC raporunu açıklamıştı. HSBC Rusya ve BDT ülkeleri ekonomisti Aleksader Morozov, Rusya’nın 2012 sonu büyüme tahminlerini yüzde 3 büyüyeceğini ve nakit çıkışının da 50 milyar doları bulacağını açıklamıştı. 2013 içinde yüzde 2,5 büyüme bekleyen HSBC’ye göre, büyümenin azalmasında 4 Mart’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri, ihracat azalması ve yatırım ortamında devam eden sorunlar etkili olacak.

Rusya 2011’de yüzde 4,2 oranında büyümüş ve gelişmiş ekonomiler arasında en büyük artış sağlamıştı. Hükümetin tahminlerine göre ülke 2012’de de en az yüzde 3,7 büyüyecek.