Suriye’den Hatay’a geçtiğimiz yıl tatile ve gezmeye gelen Araplar turizmcilerin yüzünü güldürürken, bu yıl ise kara kara düşündürüyor. Suriye başta olmak üzere Ürdün, Lübnan Suudi Arabistan ve diğer Ortadoğu ülkelerinden Hatay’a gelen turist sayısında gözle görülür bir düşüş yaşandı. Yıllardır dünyaca ünlü Harbiye Çağlayan Tesislerine Türkiye ile Suriye'nin dostluğunu vurgulamak amacıyla Suriye Devlet Bakanı Beşşar Esad, Türk Bayrağı ve Atatürk'ün resimlerini kilimlere dokuyarak asan esnaflar, şimdilerde Arap turist gelmemesinden ve işlerin iyice durgunlaştığından yakınıyor.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Öz, Suriye’de yaşanan olayların sınır kent illerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son yıllarda Suriye ile iş birliği içerisinde olması, iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılmasıyla bölgedeki sınır illerinde özellikle nakliye ve hizmet sektörünün önemli derecede arttığına dikkat çeken Öz, “Ne yazık ki son üç ay içerisinde Suriye’de yaşanan olaylar ticari ilişkilerimizi sekteye uğrattı. Suriye’deki firmalarla sözleşme yapmamıza rağmen, verdiğimiz malların karşılığını alamaz duruma geldik ve zarara uğradık. Bu da işadamları olarak bizleri ve nakliye sektörünü zarara uğrattı. Bir an önce Suriye’deki olayların durulmasını bekliyoruz.” dedi.
        Yaz aylarında Arapların gözde turistik mekanı olan ve şelaleleri ile ünlü Harbiye beldesinde satış yapan esnaflardan Mehmet Mersin, “Suriye’de yaşanan olaylar özellikle sınır kenti Hatay’ı çok etkiledi. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız satışlar yarı yarıya düştü. Suriye’deki olayların bir an önce düzelmesini temenni ediyoruz.” diye konuştu.
        Hatay’ın Harbiye beldesini ailesi ile birlikte gezmeye gelen Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde görevli Doç.Dr. İbrahim Arslan da konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Suriye’de yaşanan olaylar bölgemizi ekonomik ve kültürel yönden olumsuz yönde etkiledi. Türk halkı tarih boyunca olduğu gibi yine zorda kalan insanların yardımına yetişti. Ancak bu olaylar Hatay turizmini sekteye uğrattı. Umarız bu olaylar biter ve kardeş iki ülke arasındaki ticari ve kültürel ilişkiler eski canlılığına kavuşur.”
        Endonezya’dan Hatay’a gelen Asiye Sema, Hatay’ın tarihi ve doğal güzelliği ve hoşgörü kenti olması dolayısıyla çok beğendiğini belirtti. Sema, “Hatay’da Müslüman ve Hristiyan vatandaşlarımız barış ve huzur içerisinde yaşıyorlar. Bu tür karışıklıkların Müslümanları ayıramayıp, aksine kenetlenmeleri gerektiğine inanıyorum ve bu olayların kısa süre içerisinde bitmesi temennisinde bulunuyorum.” dedi.
        Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Arsuz beldesinde dört yıldızlı otel işletmeciliği yapan Gümüş Otel’in sahibi Rasim Gümüş, Hatay ile Suriye arasında son yıllarda çok güzel ilişkilerin kurulduğunu hatırlattı. Gümüş, şunları söyledi: “Gerek ticari gerekse kültürel anlamda bu ilişkiler meyvelerini verdi. İnsanların vizesiz giriş çıkış yapmaları turizmciler başta olmak üzere tüm esnafları olumlu yönde etkiledi. Sıcak para akışı sayesinde Hatay ekonomisinde canlılık oldu. Geçtiğimiz aylarda Suriye’de yaşanan olaylar turizm sektörünü sekteye uğrattı. Bir an önce bu olayların sona ermesini temenni ediyoruz ve beklemedeyiz.”
        İskenderun’da turizm işletmecisi olan Aykut otel işletmecisi Onur Aykut, “Yaz ayı geldi ancak şehrimizde Arapları göremez olduk. Geçtiğimiz yıllarda rezervasyon yapıp gelen Araplar bu yıl şehrimize uğramaz oldular. Ortadoğu’dan gelen Arap turist sayısında çok düşüş yaşanıyor. Bu da turizm işletmecileri olarak bizleri kara kara düşündürüyor.” sözleriyle gelinen durumun özetini yaptı.