İstanbul, 28 Temmuz () - Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Gıda Komitesi Üyesi Gıda Mühendisi Nurten Sırma, sel felaketi sonrası musluklardan akan "çamurlu su"ya dikkat çekerek, İstanbul'da "salgın tehlikesi" olabileceği uyarısı yaptı.
'nın, İstanbul ve çevredeki illerde yaşanan fırtına ve ardından elen sel sonrası musluk sularına ilişkin sorularını yanıtlayan Sırma, İstanbul'da yaşanan dolu ve sel felaketinin pek çok bölgede ağır hasara sebep olurken beraberinde pek çok ilçede de "kanalizasyon taşkınlarının oluştuğu"na dikkat çekti ve ekledi:
"Musluklardan akan çamurlu su, şebeke suyunda kanalizasyon kaynaklı bulaşma olma ihtimalini akıllara getirdi. Son günlerde adını askeri kışla zehirlemelerinde de sıklıkla duyduğumuz, pek çok gıda zehirlenmesinin baş aktörü olan Salmonella bakterisinin kanalizasyon kaynaklı olduğu düşünülürse, gıdalarımızı yıkadığımız sulara bulaşma ihtimali ve yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Taşan kanalizasyon suları pek çok lokasyonda yaşandığı için, şebeke suyumuza ana kaynağından bulaşmasa dahi, binamızın eskiyen sebeke borularına sızıntı şeklinde karışabilir."
Suyu kaynatmak, bulaşıkları yüksek ısıda yıkamak, kabukları soymak, dişleri içme suyula fırçalamak
Nurten Sırma, bu gelişmeler nedeniyle ortaya çıkan tehlikeyi atlatmak için alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:
1. Özellikle çocuk ve yaşlıların gıdalarını yıkarken kullanacağımız sular kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır.
2. Kaynatma imkanımız yoksa yıkadığımız sebzeler pişirilebilecek türdense sebzeler özenle pişirilmelidir
3. Bulaşıklar elde yıkanmamalı; bulaşık makinasında yüksek dereceli ısılardaki programlarla yıkanmalıdır.
4. Salata, meyve gibi pişirilmeyecek gıdaları yıkıyor isek, yıkandıktan sonra  kabukları sorularak tüketilmelidir.
5. Maydanoz, dere otu, marul gibi yıkandıktan sonra soyulmadan ve pişirilmeden direkt çiğ tüketilecek nitelikteki gıdalar yıkanırken kaynatılıp soğutulmuş su veya içilebilir nitelikte su kullanılmalıdır.
6. Diş fırçalama esnasında veya ağız çalkalarken kullanılan su yutulmamalı veya içilebilir nitelikte kullanılmalıdır.
(Fotoğraflı)