Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 22 Nisan () - TEKNOSA Genel Müdürü Necil Oyman, teknoloji ürünlerinin "peynir-ekmek gibi" tüketilmesi gereken ürünler olduğunu, bu ürünlerin ithalatı arttıkça ihracatın da artacağını söyledi.

'nın sorularını yanıtlayan Oyman, "Yerli firmalarımızın teknoloji anlamında da ataklar yaptığını görüyoruz. Ülkemizde bir çok fabrikalar açıldı, yerli markalarımız genişledi" dedi ve ekledi:

"Teknoloji artık diğer sektörlerden ayrılan ve tüketicinin vaz geçilmezi oldu. Yani tüketiciler teknoloji ürünlerinin dünya ile sosyalleşme anlamında da kullanmak durumunda. Dolayısıyla bu ürünler peynir gibi, ekmek gibi tüketilmesi gereken ürünler. Bu anlamda baktığımızda da yerli firmalarımızın teknoloji anlamında da ataklar yaptığını görüyoruz. Ülkemizde bir çok fabrikalar açıldı, yerli markalarımız genişledi. İthalatın artmasıyla birlikte bizim ihracatımızın da arttığını görüyoruz. Dolayısıyla bu denge bu şekilde devam edecek diye düşünüyorum."

"VAZGEÇİLMEZ BİR ÜRÜN KATEGORİSİ CEP TELEFONU"
Oyman, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun teknoloji ürünlerinde taksit sınırlaması ile ilgili olarak da, teknoloji perakendeciliğinde taksitin önemli bir unsur olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bunu ikiye ayırmak lazım. Bunlardan bir tanesi 9 taksitle kredi kartlarının sınırlandırılmasıydı. Zaten tüketici tercihlerini biz 9 taksit ortalamasında görüyoruz. Burada bir sorun görmedik. İkinci konu ise cep telefonlarının sıfır taksitle satılmasıydı. Cep telefonları hayatımızın vaz geçilmez bir parçası. Tabi ki Ocak ayında talep bir dönem öne çekildi, Şubat-Mart aylarında talebin durgun geçeceğini biliyorduk. Bu beklentimiz karşılığında gerçekleşti pazar. Ama Nisan ayı itibari ile yeni gelen ürünler özelinde de bu sektörde ve bu kategoride hareketlilik bekliyoruz. Özellikle tüketiciler için vazgeçilmez bir ürün kategorisi cep telefonu, zamanla yine eski performansına ulaşacağını bekliyoruz."

" KURALLARA UYGUN ÇÖZÜMÜN BU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Oyman, taksit düzenlemesinde sektörün çözüm yolları arayışı hakkında da şu bilgileri verdi:

"Ben son düzenlemeyi, taslak düzenlemeyi okuduğumda mesajı çok net anlıyorum. Burada baktığımızda cep telefonunun peşin ya da tek çekimle satılması öngörülüyor. Dolayısıyla bu tür çözümler uzun vadeli çözümler değildir. Biz daha çok uzun vadeli çözümlere yöneldik. Bu sadece cep telefonlarına özel değil, tüm ürün gruplarında kredi kartı ile beraber, tüketici kredisi, tüketici finansmanı kullanılmasıydı. En önemli, uzun vadeli, kurallara uygun çözümün bu olduğunu düşünüyorum."

Oyman, uzun vadeli çözümlere yöneldiklerini bu anlamda da tüm ürün gruplarında kredi kartı ile birlikte, tüketici kredisi kullanımı konusunda çalışmaların olduğunu belirtti. Oyman bu çalışmalarını 1-10 Mayıs arasında başlatacaklarını ve mağazada müşterilerine alacakları ürün oranında bankalarla yaptıkları işbirlikleri ile kısa sürede banka kredisi sağlayacaklarını belirtti.

"ÖNÜMÜZDE GİDECEK FIRSATLARIMIZ VAR"
Türkiye'nin teknoloji mağazası sektörünü değerlendiren Oyman, "Bizim sektörümüz dünyada büyümüyor; 2-3 seneden beri 800 milyar Euro seviyesinde seyrediyor" dedi ve şöyle anlattı:

"Avrupa'da hatta bir parça küçülmede gördük. Türkiye'de öyle değil, 2013 yılında Teknosa'nın performansı sayesinde bizim pazarımız yüzde 20'ye yakın bir büyümeyi yakaladı ve Teknosa yüzde 27 büyüme ile pazarı da yukarıya çekmiş oldu. Hala önümüzde gidecek fırsatlarımız var, çok genç bir nüfusumuz sahibiz, dinamik bir nüfusumuz var. Dolayısıyla biz pazarın büyüyeceğini düşünüyoruz. 2007'den bu yana sektörde bir takım konsolidasyonlar oldu, bunu biz başlattık. Bugün de geldiğimiz noktada liderliğimizi son derece pekiştirdik; 300 mağaza, 4 bin çalışan, 170 bin metrekare. Ama hala gidecek yerimiz var. Bugün Türkiye'de 24 ilde AVM yok. Artık caddelerde birinci caddenin yanında, ikinci caddeler oluşmaya başladı. Genç nüfus, ülkemizin potansiyeli ile baktığımızda teknoloji perakendeciliği tabi ki büyüyecektir ama burada en büyük payı yine bizim alacağımızı söyleyebiliriz."

"MAĞAZACILIĞIN ALTIN ÇAĞINI YAŞAMAYA BAŞLAYACAĞIZ"
Markanın yatırımları hakkın da da bilgi veren Oyman, "Bugün mağazaya gelmeden yüzde 60-70 internette araştırma yapıyorlar ama son nokta mağaza" dedi ve ekledi:

"Mağazaya gelip ürünü deneyimlemek istiyor, dokunmak istiyor, bilgi almak istiyor, karşılaştırmak istiyor. Genel anlamda baktığımız zaman mağazacılığın altın çağını yaşamaya başlayacağız ama bununla birlikte tüketiciye bir çok kanaldan yaklaşmamız gerekiyor. Çoklu kanalda online, akıllı telefonlarda, tablette, markamızı tüketicilerle buluşturmak üzere yatırımlarımızı 2013 yılında tamamlamıştık. Şimdi akıllı telefonlar ve tabletlerde aplikasyonlarımız mevcut ve 3 ay gibi kısa bir zamanda da yaklaşık 400 bine yakın indirm yaşadık. Bu kanallarda da yaygınlaşmaya devam edeceğiz."

300. MAĞAZA ANAMUR'A
Teknoloji marketi Teknosa şube sayısını 300'e çıkardı. Teknosa Genel Müdür Necil Oyman düzenlenen bir basın toplantısı ile markanın 300. mağazasını Mersin Anamur'da yarın açacağını belirterek, "14 yılda bu başarıya tüketicilerimiz teveccühleri ile geldik. Bunu da pazar gününe kadar çok güçlü kampanyalarla Türk tüketicilerle paylaşıyor olacağız" dedi.

Necil Oyman markanın rehberinin tüketici olduğunu belirterek, bu strateji ile büyüdüklerini söyledi.

Oyman, 77 ilde mağazalarının olduğuna dikkat çekerek, yılın 3. çeyreğinde, şubeleri olmayan Hakkari, Bingöl, Şırnak ve Ardahan'da da mağaza açacaklarını belirterek, "Buralarda da il merkezi ya da ilçelerde arkadaşlarımız mağaza arıyor olacaklar" dedi.
Alışveriş merkezlerinin müşteri sayısını artırdıklarına vurgu yapan Oyman, "Senelik 125 milyon ziyaretçimiz var. Bir mağazayı kiraladıktan sonra ortalama 30 günde açabiliyoruz. Teknosa.com'da yıllık ortalama 85 milyon ziyaretçimiz var" diye konuştu.

(OSS)