Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'da Fethiye Sanayi ve Ticaret Odası'nı (FTSO) ziyaret eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de karşılıksız çeklerin miktarının ve sayısının arttığını belirterek 'karekodlu çek' kullanılmasını istedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, FTSO'yu ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu'nu Meclis Başkanı Osman Çıralı, FTSO Başkanı Akif Arıcan, yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile oda çalışanları karşıladı. FTSO Likya Salonu'nda düzenlenen toplantıya katılan Hisarcıklıoğlu, ilçede yürütülen projeler hakkında bilgi aldı. Hisarcıklıoğlu, Akif Arıcan ve Osman Çıralı'ya, TOBB tarafından derlenerek hazırlanan 'Dede Korkut Hikayeleri' adlı kitabı hediye etti. Arıcan da Hisarcıkıoğlu'na 'Yörük kadını' maketi verdi.
'KARŞILIKSIZ ÇEKLERİN MİKTARI VE SAYISI ARTTI'
Toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki tüccar ve sanayicilerin ortak sorununun karşılıksız çıkan çeklerin miktarının ve sayısının artması olduğunu söyledi. Çeklerin karşılıksız çıkmasını engellemek için yeni bir alternatif geliştirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle dedi:
"Piyasada normal çekin yanında artık karekodlu çek var. Karekodlu çek talep edersek, çekle alışveriş yapılmak istendiği zaman aynı bankalar gibi müşterilerimizin tüm özgeçmişini görebileceğiz. 'Borcunu öder mi, ödemez mi, borcuna sadık mı, değil mi gibi?' sorular cevap bulacak. Hazırlanan tanıtım filmlerini FTSO'ya göndereceğim. Bunu meclis üyelerimize izlettirelim. Bankalar artık 2 tip çek veriyor. Biri normal çek, diğeri ise karekodlu çek. Karekodlu çek isteyin. İş dünyasında itibarlı kişi karekodlu çeki kullanmaktan korkmayacak." 
'TELEFERİK PROJESİ GECİKTİ'
Fethiye'de yamaç paraşütü faaliyetine de değinen Hisarcıklıoğlu, Babadağ'da kurulması planlanan 'Babadağ Teleferik Projesi'nin geciktiğini kaydetti. Projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Biz iş adamıyız, bürokraside olacak işler bizde olmaz. İşi bir an önce nihayetlendirmek lazım. Para yoksa, paranın olmadığı tarzda da finansman modelleri var. Bu işi bir an önce bitirmeniz lazım ki Fethiye ve ülkemiz kazansın" diye konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, FTSO'nun girişimiyle yer belirleme çalışmaları yapılan kruvaziyer limanı projesinin de ihalesinin sonuçlandırılıp, inşaatına başlanması gerektiğini aktardı. İç piyasadaki sıkıntıların kendisine iletildiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Sadece buraya has bir şey değil, ülkenin genelinde sıkıntımız. İnşallah seçimler sonunda kurulacak yeni hükümetle oturup konuşarak bir an önce önümüzün açılacağına inanıyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI