İSTANBUL, 14 Nisan () - Türkiye küresel silah harcamaları sıralamasında, 2013 yılında iki basamak birden yükselerek, 14. sıraya çıktı. Silah harcamaları batılı ülkelerde biraz azalma gösterirken, dünyanın geri kalan tüm bölgelerinde artış devam etti.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün verilerine göre, 2013 yılında silahlanma harcamaları sıralamasında 16. olan Türkiye, 2013 yılında 19.1 milyar dolarlık harcama ile 14. sıraya yükseldi. Türkiye bu harcamayla, toplam 1 trilyon 747 milyar dolarlık toplam küresel harcamanın yüzde 1.1'lik bölümünü yapmış oldu.

Toplam gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 2.3'ünü silahlara yatıran Türkiye'nin silahlanma harcamaları son 10 yılda yüzde 13 yükseldi.

Enstitü'nün verilerine göre, ABD 640 milyar dolarlık silahlanma harcaması ile birinciliğini korurken, bu ülkeyi 188 milyar dolar ile Çin, 87.8 milyar dolar ile Rusya izledi. Bu ülkelerin hemen ardından, 67 milyar dolarlık harcama ile üç basamak birden yükselen Suudi Arabistan geldi. Silahlanmada ilk 15 ülke arasına sırasıyla Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya, Hİndistan, Güney Kore, İtalya, Brezilya, Avustralya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri girdi.

Enstitü'nün verilerine göre, son 10 yıllık dönemde yüzde 26 ile silahlanma harcamalarını en çok azaltan ülke İtalya oldu. İtalya'nın yanında silahlanma harcamalarını Fransa yüzde 6.4, İngiltere yüzde 2.5 ve Japonya yüzde 0.2 azalttı.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü'nan raporuna göre, özellikle Ortadoğu’da da askeri harcamalardaki artış hızla sürüyor. Uzmanlar yıllardır devam eden bu artış eğiliminde sadece siyasi gerilimlerin değil, yüksek petrol gelirlerinin de etkili olduğu görüşünde. Ortadoğu'nun yanı sıra, birçok bölgesinde iç savaşların hüküm sürdüğü Afrika’da da askeri harcamalar 2013’te bir önceki yıla göre yüzde 8,3 oranında arttı.

(OSS)