TÜRKİYE Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizm sektöründe 2015'in sonunda beklenen yaklaşık 5 milyar dolarlık kaybın ancak kamu ve özel sektör işbirliği ile telafi edilebileceğini belirtti. Sektördeki temel hedefin iç pazardaki 10 milyon ziyaretçi sayısı olduğunu dile getiren Ayık, “Tatil kredileri çıkarılmalı, okul tatilleri ve TEOG, LYS, KPSS gibi sınavların farklı tarihlere alınmaları gibi uygulamalarla 2 aylık dönem 4 aya uzatılabilir" dedi.
TÜROFED'in kuruluşunun 10'uncu yılı dolayısıyla Porto Bello Hotel'de düzenlenen toplantıya federasyona bağlı 14 derneğin temsilcileri katıldı. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman ile Ege, Karadeniz ve İç Anadolu turizmini temsil eden dernek başkanlarının katıldığı toplantıda sektörün içinde bulunduğu durum ve alınması gereken önlemler tartışıldı.
Turizm sektörünün Türkiye'nin yaratmış olduğu en önemli değerlerden biri olduğunu dile getiren TÜROFED Başkanı Osman Ayık, “Türkiye şu an ağırladığı misafir sayısı bakımından dünyada 6'ncı sırada. 15 yıldır çift haneli bir büyüme yaşayan bu sektör ne yazık ki önümüzdeki yıldan itibaren bir düşüş trendine girdi" dedi.
KAYIP 5 MİLYAR DOLAR OLABİLİR
Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan olayların ve Rusya'daki ekonomik krizin tüm dünyayı, tüm bu olguların da insanların seyahat dürtüsünü etkilediğini aktaran Ayık, “Başta Rusya Federasyonu olmak üzere Türkiye birçok pazarda ciddi kayıplar yaşamaya başladı. Sadece Rusya'dan yüzde 30 civarında kaybımız var. Tek sevineceğimiz pazar Almanya. Almanya'dan gelen ziyaretçilerimizde bir kayıp yok ancak diğer tüm pazarda bir kayıp yaşıyoruz. Sayısal kayıplar beraberinde fiyat istikrarsızlıklarını getiriyor. Çok ciddi gelir kayıpları söz konusu olmaya başladı. Bu rakamın yıl sonunda ortalama 5 milyar dolar rakamına ulaşması öngörülüyor" diye konuştu.
TATİL KREDİLERİ ÇIKARILABİLİR
Yüzde 95'i yerli sermaye olan turizm sektörünü ayakta tutacak birtakım uygulama ve teşviklerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Osman Ayık, kalifiye eleman sorunu ve yatak arzındaki fazlalığın en büyük sorunlar arasında olduğunu belirtti. Kamu ve özel sektörün birlikte hareket edebileceği bir mekanizmanın oluşturulmasıyla, sektörün temel hedefi olan 10 milyon yerli turist sayısına ulaşılabileceğini aktaran Osman Ayık, “Kamu ve siyasi otoritenin bunu kolaylaştıracak uygulamalara geçmesi, tatil kredilerinin çıkarılması, okul tatilleri, TEOG, LYS, KPSS gibi sınavların farklı tarihlere alınmaları gibi uygulamalarla 2 aylık dönem 4 aya uzatılabilir. Bu sayede özellikle kıyı tesislerin mevsimsellikten çıkıp 12 ay faaliyette kalması, personelinde sektörden kopmaması sağlanır" diye konuştu.
ARZ FAZLASINA ÖNLEM BARCELONA MODELİ
Fiyat istikrarını ortadan kaldıran en büyük nedenin arz fazlası olduğunu dile getiren TÜROFED Başkanı Osman Ayık, “Arz büyümesi devam ettiği takdirde bu istikrarsızlık devam edecektir. Şu anki fiyatlar, sektörü 3- 5 yıl geriye götürmüştür. Bunun telafisi yine 3- 4 yılımızı alacaktır. Barcelona önümüzdeki bir dönem otel yapımını durdurdu. Bu tür yol ve yöntemlere başvurulması gerekir" dedi.
YENİ YASA GEREKİYOR
1982'deki Anayasa'da bulunan Turizm Teşvik Yasası'nın ülkenin o dönemdeki ihtiyacına yönelik olduğunu ve artık gereksinimleri karşılayamadığını savunan Osman Ayık şöyle konuştu:
“5 milyondan 50 milyon ziyaretçi sayılarına geldik. Yeni bir Anayasa ile yeni hedeflere açılabiliriz. Biz bu hedeflere hazırız. Kamu ve siyasi otoritenin bizi bu hedeflere taşıyabilecek hukuksal düzenlemeleri yapması lazım. Turizmi 12 aya yayacak uygulamaların ancak özel sektör ve kamunun işbirliği ile gerçekleştirilebilir. Yeni hükümetin kurulmaması bizi tedirgin eden bir durum değil. Şu an hükümet var zaten."
YUNANİSTAN KRİZİ ETKİLEYEBİLİR
Yunanistan'ın şu anda Türkiye'ye rakip olamayacağını aktaran Ayık, “Komşudaki ekonomik kriz uzun vadede bizi de etkileyebilir. Nasıl güneydeki bir karmaşa veya kuzeydeki bir karmaşa bizi etkiliyorsa batımızdaki bir kriz de ister istemez bizi etkileyebilir. Yunanistan'ın AB ya da eurodan ayrılmasının etkilerini tahmin etmek şuan çok kolay değil. Bu da turizmdeki hareketi olumsuz etkileyebilir" diye görüş belirtti.
YERLİ TURİST ERKEN REZERVASYON YAPSIN
Fiyatların hem döviz hem de TL bazında geçen yılın altında olduğunu aktaran Osman Ayık, şunları söyledi:
“İddia ediyorum iç pazarda birçok tesiste yurt dışı fiyatlarının altında. Yerli turistin tatil aralığı çok kısa. Bu 2- 2.5 aylık dönem tüm dünyanın tatil dönemiyle çakışıyor. İster istemez o dönemde fiyatlar yükselmek zorunda. Ama siz son dakikaya kalıp son kalan 1 odayı almaya kalktığınız zaman, ayakkabıcıdaki gibi son kalan ürünü ucuza alamazsınız. Çünkü o bizim elimizdeki en son değerdir. Ayakkabıcı o malı satmasa bile stokunda kalacaktır. Bizim stokumuzda kalmaz. O odayı satarsak bize gelir olarak döner. Yarın o odayı stoktan çıkarıp satamayız. Bu yüzden biz son kalan ürünümüzü en pahalı satma eğilimindeyiz. İç pazarda seyahat eden insanların erken karar verip rezervasyon yaptırmaları gerekir."
OTOMOTİV SEKTÖRÜ KADAR ÖNEMSENMEDİ
Bursa'daki otomotiv işçilerinin eylemlerinin basında geniş yer bulduğunu buna bağlı neredeyse tüm bakanların konuyla ilgilendiklerini hatırlatan TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır ise turizmdeki kaybın gerektiği kadar ciddiye alınmadığını savundu. 5 milyar dolarlık bir kayıptan söz ettiklerinin altını çizen Çorabatır, yüzde 95'i yerli sermaye olan turizmin önemsenmediğini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI