Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) çatısında Türkiye’nin dış ticari ilişkilerini geliştirmek ve artırmak amacıyla faaliyet gösteren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) olağan genel kurulu dün İstanbul’da yapıldı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun doğal başkan olduğu, İcra Kurulu Başkanlığı’nı Rona Yırcalı’nın yürüttüğü seçimli genel kurulda 26 üyenin yer aldığı yönetim kurulunda beklendiği gibi sürpriz değişiklikler oldu. 26 kişilik yönetimden İcra Kurulu Başkanı Yırcalı yerini korurken, yönetimde 4 değişiklik yapıldı. Değişiklik arasında en sürpriz isim ise Murat Ülker oldu.

TÜSİAD’ı geri çevirmişti

Daha önce hiçbir iş dünyası örgütünün yönetimine katılmayan, TÜSİAD’ın yönetim kurulu için gelen ısrarlı teklifleri geri çeviren Ülker Grubu Başkanı Murat Ülker, Hisarcıklıoğlu ve Yırcalı’yı kıramayarak TOBB adına Hasan Çolakoğlu’nun yerine DEİK yönetimine girdi. MÜSİAD kontenjanından ise Ali Rıza Aslan’ın yerine MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, TÜSİAD kontenjanından Hasan Bengü’nün yerine Yapı Kredi Bankası Başkanı Tayfun Bayazıt ve TİM’den de Gülümser Azerine yerine TİM Başkanvekili Ahmet Akbalık yönetimdeki yeni isimler oldu.

Ölçüsüz adım yok

Genel kurulda bir konuşma yapan Devlet Bakanı Ali Babacan, 2011 bütçesinde ölçüsüz bir adımın asla bulunmadığını söyledi. Babacan, ‘’Çok şükür 2011 bütçemiz hem mali disiplini koruyan ama öte yandan da gelir ve gider dengesini dikkatli bir şekilde kurulduğu bir bütçe” dedi. Avrupa’daki gelişmelerin kendilerini biraz ürküttüğünü dile getiren Babacan, “Ama bunu söylerken de asla yeni bir kriz geliyor anlamına gelmiyor. Sadece riskler var, bunlar olur da gerçekleşirse biz bugünden ne yapmalıyız onun derdindeyiz” diye konuştu. 

İşte yeni yönetim

Rifat Hisarcıklıoğlu, Rona Yırcalı, Başaran Ulusoy, Erdan Eren, Korhan Kurdoğlu, Mehmet Habbab, Selim Egeli, Tuğrul Erkin, Zeynel Abidin Erdem, Zeynep Bodur Okyay, Ayhan Zeytinoğlu, Bendevi Palandöken, Cem Kozlu, Halim Mete, Hasan Ali Kilci, Hüseyin Özdilek, İbrahim Çağlar, Mustafa Boydak, Şaban Baş, Şerafettin Aşut, Ferit Şahenk, Murat Ülker, Tayfın Bayazıt, Ömer Cihad Vardan, Ahmet Akbalık ve Ufuk Yılmaz.