BANDIRMA (Balıkesir), () - BALIKESİR’in Bandırma İlçesi Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, 14 oda ve borsa başkanıyla yaptıkları ortak toplantıda, yumurta yetiştiricilerinin kuş gribi sonrasındaki durumunu ve taleplerini içeren bir mektubu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderdiklerini söyledi. Bakanlığın kuş gribi için 2 Mayıs’ı baz aldığını bildiren Sezgin, “Edincik ve çevresinde 1 Nisan’dan itibaren başladı. Üretici panik nedeniyle 850 bin tavuğu itlaf etmiş veya kesime gönderdi. Bu nedenle kuş gribi tazminat ödeme tarihinin 1 Nisan’a çekilmesini istiyoruz” dedi.
Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, 27 Mayıs 2015 tarihinde 14 Oda ve Borsa başkanıyla Burhaniye'de yaptıkları ortak toplantıda Bandırma’daki yumurta yetiştiricilerinin kuş gribi sonrasındaki durumunu ve taleplerini içeren bir mektubu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderdiklerini açıkladı.
Bandırma ve çevresinde toplam 2 milyon 320 bin 422 yumurtalık tavuğun bulunduğunu belirten Sezgin “Kuş gribi vakasına rastlanılmasının ardından işletme sahiplerince 311 bin 360 adet tavuk, Bakanlık yetkililerince de 1 milyon 460 bin 862 adet tavuk itlaf edilmiştir. İşletme sahiplerince kesime gönderilen tavuk sayısı ise 548 bin 200 adettir” dedi.
Edincik ve çevresinde kuş gribi bağlı olarak tavuk itlaflarının 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren başladığını dile getiren Sezgin, “Üreticilerimiz 1 Nisan 2015 tarihinde yaşanılan panik ile birlikte yaklaşık 850 bin adet tavuğu kendileri itlaf etmişler veya kesime göndermişlerdir. Bakanlık kuş gribi tazminat tarihini 2 Mayıs 2015 olarak belirlemiştir. Bu arada oluşan mağduriyetlerin giderilebilmesi ve yumurta üreticilerimizin tekrar üretime başlayabilmeleri için Bakanlığımızın kuş gribi tazminat tarihini 2 Mayıs 2015 değil 1 Nisan 2015 olarak belirlenmesi gereklidir” dedi.
Sezgin, “Ayrıca yumurta üreticilerimiz tekrar üretime başlayabilmeleri için Bakanlık tarafından kümes ekipman ve teçhizatlarının geliştirilmesi için hibe ve destekleme,uygun kredi çalışmaları yapılmalıdır” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI