Temmuz ayı Merrill Lynch Fon Yöneticileri Araştırması’na göre Avrupa’ya yönelik yatırımcı güveninde ani bir azalma gözlendi. Buna rağmen global ekonominin genel görünümü halen olumlu.
Fon ve portföy yöneticilerinin yüzde 19’luk bölümü önümüzdeki 12 aylık süre zarfında global ekonominin güçleneceğine kanaat getirirken, bu rakam mayıs ayındaki yüzde 10’luk seviyenin ardından peş peşe iki aylık artışa da işaret ediyor. Ankete göre, uluslararası şirketlerin karları da artıyor. Haziran ayındaki yüzde 7’lik seviyeden daha fazla olarak, yatırımcıların yüzde 11’lik bölümü 2012 içinde şirket karlarının katlanacağını öngörüyor.
Kredi krizinin dibe vurmasından bu yana ülke borçlarına dair çekinceler Avrupa’da ekonomik karamsarlığı tırmandırdı. Panel katılımcılarının yaklaşık üçte ikisi Avrupa Birliği ülke borcu fonlamasını bir numaralı portföy riski olarak tanımlıyor (Haziran ayındaki yüzde 43’lük seviyeye oranla yüzde 64 oldu). Bölgesel ankete katılanların yüzde 22’lik bölümü önümüzdeki 12 ay içinde Avrupa ekonomisinin zayıflayacağını öngörürken, bu görüşün Nisan 2009’dan bu yana yapılan en olumsuz değerlendirme olduğu gözlendi.
Pek çok sektörde Avrupa yatırımcıları pozisyon azaltırken, en ilgiye değer pozisyonlar bankalarda görülüyor. Avrupa panelinin yüzde 57’lik bölümü şu anda bankalarda gösterge altı konumdayken, bu oran sektörün Şubat 2009 tarihinden bu yana gördüğü en düşük seviyede (Haziran ayında oran yüzde 33 oldu).
Global ankete katılanların Euro-bölgesi hisse senetlerinde pozisyonlarını geri çekmelerine rağmen, ABD dahil diğer tüm bölgelerde pozisyonlarını artırdığı ortaya çıktı. Olumlu havanın artmasıyla, üçüncü bir parasal genişleme (QE3) yönündeki talep gerilerde. Katılımcılardan yüzde 40'ı temmuz ayında QE3 beklemediklerini belirtiyor. Panelin yüzde 48’lik bölümü ise S&P 500'ün yüzde 20 düşmesi halinde QE3’ün gerekli olacağını ifade ediyor.
Bofa Merrill Lynch Global Araştırma Global Hisse Senedi Strateji Uzmanı Michael Hartnett, “QE3 ile ilgili bu ayki cevaplar yatırımcıların şu anda karar alıcıların panik olmamasını istediklerini ortaya koyarken birçoğunun Fed’in S&P 500’ün 1,100’ün altına düşmesi halinde QE3 uygulamasını bekliyor.” dedi. Bofa Merrill Lynch Global Araştırma Avrupa Hisse Senetleri Stratejisi Başkanı Gary Baker ise, “Yatırımcılar, Avrupa Birliği ülke borcu fonlamasındaki son gelişmelere karşı kararlı tavır sergiledi. Asıl soru ise, Euro-bölgesinin göklere çıkarılıp çıkarılmadığıdır." dedi.
GEM ve JAPONYA’YA YÖNELİK OLUMLU HAVA SÜRÜYOR
Euro-bölgesindeki sıkıntılardan ötürü, Japonya ve Global ölçekte Gelişmekte Olan Piyasalar (GEM) en fazla olumlu havaya sahip bölgeler. Fon yöneticilerinin yüzde 33’lük bölümünde bu ay GEM hisse senetleri gösterge üstü. Bu durum haziran ayından bu yana yüzde 10’luk bir artış anlamına geliyor. İlerleyen dönemde, Global Gelişmekte Olan Piyasaların, bölge yatırımcılarının en fazla gösterge üstü konum alacağı piyasalar olduğu anlaşılıyor.
Asya ve gelişmekte olan piyasalar portföy yöneticileri arasında, Çin’in büyüme beklentilerine yönelik kaygılar azalırken, katılımcıların yüzde 24’lük bölümü, haziran ayındaki yüzde 40’lık seviyeden düşük olarak, önümüzdeki 12 ay içinde daha yavaş bir büyüme beklediğini belirtiyor.
Japon hisselerine yönelik portföy dağılımı geçtiğimiz ay içinde büyük bir pozitif sıçrama yaptı. Yüzde 22’lik bölüm haziran ayında gösterge altıyken, bu oran temmuz ayında net yüzde iki gösterge üstüne dönüştü. Japonya’daki beklentiler, özellikle de kurumsal performans açısından güçlü. Japonya Bölgesel Anketine katılanların net yüzde 76’lık bölümü, haziran ayındaki net yüzde 54'lük seviyeden artışla, önümüzdeki 12 ay içinde şirket gelirlerinin iyileşeceğini beklediğini kaydediyor. Net yüzde 56’lık bölüm ise, Japonya hisselerine gereken değerin verilmediğine inanıyor.