İhalesi, 2011 yılı Ağustos ayı içerisinde yapılması planlanan, ancak geçtiğimiz günlerde şirketlerin yoğun talebi üzerine ihale tarihi 2011 yılı Kasım ayına ertelenen 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun, güzergahı üzerindeki şehirlerde yapacağı etki tartışılmaya devam ediliyor.

Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisans tez çalışmasında Kuzey Marmara Otoyolu Sakarya güzergahını inceleyen coğrafya öğretmeni Fatih Ayhan, otoyolun tarım ve hayvancılığı olumsuz, sanayi ve ticari faaliyetleri ise olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Ayhan, otoyolun geçeceği Sakarya güzergahı üzerindeki 31 mahalle ve köyü tek tek dolaşarak yerleşim alanlarının tarihçelerini, son 45 yıllık nüfus hareketlerini, tarım ve hayvan varlıklarını, eğitim, sağlık ve altyapı durumlarını mercek altına aldı.
    Fatih Ayhan, otoyolun Sakarya güzergahının toplam uzunluğunun 58 kilometre olacağını ve 110 bin kişiyi yakından etkileyeceğini dile getirerek, “31 yerleşim yerinden 25 tanesinin ekonomisi ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Bu yerleşim yerlerinde otoyol 7 bin 750 dönüm tarım alanının direkt, yaklaşık 15 bin dönüm araziyi de dolaylı yoldan kaybına veya tarımın kalitesinin düşmesine sebep olacaktır.” dedi.
    Özellikle ‘Akova’ olarak adlandırılan Sakarya’nın 1. derece tarım arazileri üzerinde ortaya çıkacak etkinin daha ağır olacağını vurgulayan Ayhan, şu bilgileri verdi: “Bilindiği gibi Sakarya’nın ekonomisinde tarım, sanayiden sonra ikinci payı almakta ve başta İstanbul olmak üzere çevre illerdeki sebze, meyve ihtiyacı Sakarya’dan karşılanmaktadır. Yapılan araştırmada, otoyolun Topağaç, Osmanbey, Güneşler, Tekeler, Karapınar mahalle ve köyleri başta olmak üzere 16 yerleşim alanında tarım alanlarını bölerek mevcut parçalı arazi yapısını daha da artıracaktır. Bu durum, ayrıca, otoyolun karşısında kalan tarım alanlarına ulaşım sıkıntısını da beraberinde getirecektir.”
    Otoyolun, tarım yanında hayvancılığa da olumsuz tesirleri görüleceğini savunan Ayhan, “Karapınar, Alandüzü, Topağaç, Osmanbey, Eskibedil, Bediltahirbey, Beşevler gibi yerleşim alanlarında mera olarak kullanılan alanların kaybolmasına sebep olacaktır. Böylece, bu yerleşim alanlarında tarımdan sonra ağırlığını hissettiren hayvancılık faaliyetlerinin de olumsuz etkilenmesi söz konusu olacaktır. Özellikle son yıllarda hayvancılık konusunda ülkemizin içine düştüğü darboğaz da düşünüldüğünde ortaya çıkacak durumun ne kadar önemli olduğu görülür.” diye konuştu.
    Kuzey Marmara Otoyolu’nun tarım ve hayvancılığa yapacağı muhtemel etkilerin yanında ticari ve sosyal hayatına da olumsuz etkileri olacağını anlatan Ayhan Ayhan, şöyle konuştu: “Bunun en önemli kanıtı olarak otoyolun, Sakarya’nın kuzeyinde kalan Karaman, Camili, Korucuk, Evrenköy, Alandüzü yerleşmelerini merkezden ayırması olarak gösterilebilir. 2 yıl önce açılışı yapılan Resmi Daireler Kampüsü, otoyol inşa edildikten sonra şehrin kuzeyinde ayrı olarak yer alacaktır. Otoyol, kuzeydeki yerleşmeleri İzmit’e zaman ve mesafe olarak daha da yakınlaştıracağından ekonomik ve sosyal olarak bir bölünmüşlük ortaya çıkacaktır. Otoyolun ortaya çıkaracağı bir diğer olumsuz etki ise Sakarya gibi doğal güzelliklerini korumayı becerebilmiş, kentin, nakliye amaçlı kullanılması düşünülen otoyol vasıtasıyla hızla kirliliğe sürükleneceğidir.“
    Bütün bu olumsuzluklar yanında otoyolun Sakarya’ya katacakları da olduğunu vurgulayan Ayhan, “Özellikle Sakarya içerisine inşa edilecek 4 kavşak noktasında görülebilecek sanayi ve ticaret faaliyetleri Sakarya’nın ekonomisinde etkisini artırıp istihdamın artmasına vesile olabilecektir. Otoyol inşa edilmeden bunun etkileri görülmeye başlandı bile. Otoyolun Çamyolu Mahallesi mevkiine yapılması planlanan Sakarya’nın 2. üniversitesi ve bunun yanında toplu konut, otel inşa planları olumlu etkilerden sadece ilkidir. Benzer canlanmanın diğer 3 kavşakta da görülmesi beklenmektedir.“ şeklinde konuştu.
    Ayhan, dünya nüfusu arttıkça önemi her geçen gün daha fazla artan temiz su ve doğal tarım alanları, insanoğlunun çevreyi bilinçsizce kirletmesi ve yok etmesi sonucu gittikçe azaldığının altını çizerek, “Bu hızla giderse kim bilir insanoğlu günün birinde yeni tarım alanları oluşturabilmek için bugün inşa ettiği asfaltları sökecektir. Yılda 3 defa ürün alınan verimli Sakarya topraklarına plansızca otoyol inşa etmek çocuklarımızın geleceğini çalmak olacaktır.” dedi.