İSTANBUL, 27 Ekim () - Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 4 bin liraya dayanırken, açlık sınırı da 1,200 lirayı aştı.

Türk-İş'in Ankara'da yaşayan dört kişilik ailenin harcamalarını temel alarak hazırladığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" araştırmasının Ekim sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını gösteren açlık sınırı, bir önceki aya göre yüzde 1.29 artışla 1,205,43 liraya çıktı.
 
Gıda harcaması ile birlikte giyim, kira, elektrik, su ve yakıttan oluşan konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı da aynı oranda artışla 3.926,47 liraya yükseldi.

Bu veriler ile, gıda harcamalarındaki yılın ilk on aylık artış yüzde 11.45'e, oniki ay itibariyle artış da yüzde 13.26 düzeyine çıkarken, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 13.44 olarak hesaplandı.

HARCAMA YILBAŞINA GÖRE 235 LİRA ARTTI
Tek kişinin yaşam maliyetinin 1,426.05 liraya ulaştığına işaret edilen Türk-İş açıklasında, "Bir işçinin, ailesi dikkate alınmadan sadece kendisi için yapması gereken harcama tutarı, yılbaşına göre 235 lira arttı. Dört kişilik bir ailenin sadece gıda harcaması tutarı yılbaşına göre 124 lira, yaşam maliyeti ise 403 lira artış gösterdi" denildi.

"YOKSULLUK MAKUL DEĞİL"
"Ülkenin sürekli değişen gündeminde değişmeyen tek konu, çalışanların içinde bulunduğu geçim şartları olmaktadır. Yapılan kimi düzenlemelerde ‘makul’ kriteri aranır ve ön plana çıkarken, çalışanların içinde bulundukları yaşama koşullarındaki olumsuzluk, karşı karşıya kaldıkları yoksulluk düzeyinin makul olmadığı göz ardı edilebilmektedir" denilen açıklamada şu konuya dikkat çekildi:

AÇLIK SINIRI VE ASGARİ ÜCRET
"Asgari ücretin 891.03 TL olduğu günümüzde milyonlarca kişi ailesiyle birlikte,günlük 30 lira düzeyinde elde ettiği gelirle geçimini sürdürmeye çalışmaktadır. Oysa dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken mutfak masrafı bile günlük 40 liraya ulaşıyor."

OLUMSUZ GEÇİM KOŞULLARI
Çalışanların içinde bulunduğu bu olumsuz geçim koşullarının, ülkenin siyaset gündemindeki hareketlilik karşısında ön sıraya çıkamadığı da vurgulanan açıklamada, "Ancak ateş düştüğü yeri yakmakta, çalışanların, aileleri ile birlikte satınalma gücü gün geçtikçe aşınmaktadır" denildi ve şöyle devam edildi:

"GERÇEKLEŞEN ENFLASYON HEDEFİN ÇOK ÜZERİNDE"
"Gerçekleşen enflasyon, yılbaşında hedeflenen enflasyon oranının çok üzerindedir. Hedeflenen enflasyona göre belirlenen ücretli ve emeklisi gelir artışları, satın alma gücü aşındıktan sonra kısmen giderilmeye çalışılmakta ve fakat sağlanan refah artışından bir pay almaları mümkün olmamaktadır."