YOZGAT, () -  YOZGAT'ta 1970'li yıllara kadar çiftçinin önemli geçim kaynaklarından olan yaş üzüm üretiminin yeniden yaygınlaştırılmasına yönelik başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, emekli olduktan sonra organik tarım üretimine başlayan öğretmen Eyüp Yiğit, Nizamettin Şahiner ve Mustafa Çınar'a ait üzüm bağındaki bağ bozumuna katıldı. Üzüm bağlarını gezen Özdemir, emekli öğretmen Eyüp Yiğit'ten bilgi aldı. 90 dönümlük alanda tesis ettikleri üzüm bağında 10 çeşit üzüm üretimi yaptıklarını kaydeden Eyüp Yiğit, üretimin bu yıl beklentilerinin üzerinde olduğunu söyledi. Eyüp Yiğit, ürettikleri üzümü pazarda sattıklarını, belirli bölümünden ise pekmez, üzüm ekşisi yaptıklarını anlattı.
Ziyaattin Özdemir ise bölgeye özgü sofralık yaş üzüm üretimini teşvik etmek, geliştirmek amacıyla 1991 yılında hazırladığı proje kapsamında tespit edilen atıl durumdaki üzüm bağlarının ıslah edildiğini, 2006 yılından itibaren ise yeni tesislerin kurulduğunu söyledi. Özdemir, "Şu ana kadar Yozgat genelinde İl Özel İdaresi'nin de desteği ile çiftçilerimize 95 bin civarında üzüm çubuğu dağıtılarak, bin 333 dekar alanda üzüm bağı tesis edilmesi sağlanmıştır. Bundan sonraki aşamada üretilen üzümün işlenip, pekmez, sirke, çalma, ekşi, üzüm reçeli gibi seri üretimde değerlendirilmesine yönelik yatırımların yapılmasını bekliyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI