Yunanistan, Troyka olarak adlandırılan Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası’nın incelemelerinin ardından 8 milyar Euro’luk 6’ıncı kredi dilimini Kasım ayı başında çekebilecek. Maliye Bakanı Venizelos, "Hayat standardımız 2004 yılına geri gidiyor." dedi.

Yunanistan’da 10 gündür sürdürdükleri beşinci incelemeyi dün akşam saatlerinde tamamlayan Troyka, 24 Ekim’de gerçekleşecek Eurogroup toplantısı ile IMF’ye de sunulacak raporun ardından Atina’ya kredi dilimini serbest bırakacak.

Hükümetin mali hedeflerindeki sapmalar ile önümüzdeki yıllarda uygulanacak ekonomi politikası konusunda anlaşma sağlayan Troyka, 2013 ve 2014 yıllarında 6 milyar Euro’luk ek önlem alınmasını istedi. Ancak bu şekilde 2014’te bütçe açığının yüzde 3’lere çekilebileceğini vurguladı.

Öte yandan 2011 yılı bütçe açığı önce yüzde 7,6 olarak öngörülürken geçen hafta yüzde 8,5 olarak açıklanmıştı. Ekonomideki sapmanın daha büyük olduğunu gören Troyka, son tahminini ise yüzde 9,1 olarak düzeltti.

Öte yandan bir türlü ekonomiyi toparlayan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, “Ekonomideki küçülme sebebiyle halkın yaşam standardı ve geliri, 2012 yılı sonunda yüzde -15 gerileyerek 2004 yılı seviyesine inmiş olacak” açıklamasında bulundu. Venizelos, durumun tehlikeli ve belirsiz olduğunu da ilave etti.

Bugün Arap girişimcilere konuşan Venizelos, “Yunanistan, şimdi olduğu gibi her zaman Euro bölgesinin bir üyesi olacak” dedi. Venizelos, Arap girişimcileri Yunan doğalgaz ve petrol şirketlerinin özelleştirme programına ilgi göstermelerini de istedi.