Bursa Gıda Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nde, BEBKA’dan sağlanan kaynak ile kurulan Türkiye’nin ilk ‘Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı’ faaliyete başladı. Türkiye’de üretilen zeytinyağları, bu laboratuvarda 15 ayrı koku ve tat testine tabi tutulacak.
    Başta Bursa olmak üzere, bütün Türkiye’de üretilen zeytinyağlarının tat ve koku analizlerinin yapılacağı, Türkiye’nin ilk 'Duyusal Analiz Laboratuvarı', Bursa Gıda Yem ve Kontrol Araştırma Enstitüsü’nde açıldı.
    Türkiye’de AB standartlarında zeytinyağı üretilmesi amacıyla 130 bin TL’ye kurulan laboratuvar, BEBKA’dan sağlanan kaynak ile tesis edildi. Bursa Gıda Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Seçkin, 3 ay önce hazırlıklarına başlanan laboratuvarın kısa süre önce tamamlandığını söyledi. Laboratuvarda görev yapacak 13 personeli Eylül ayında bir haftalık seminer için İtalya’ya gönderdiklerini söyleyen Harun Seçkin, “Eylül ayının son haftası içinde de İtalya’dan 2 teknik personel Bursa’ya gelerek, burada 15 günlük bir eğitim gerçekleştirdi. Eğitimler sonrasında personelimiz gerekli yetkinliğe ulaştılar. Laboratuvarda, başta Bursa olmak üzere bütün Türkiye’de üretilen zeytinyağlarının analizleri yapılacak. Türkiye, önemli bir zeytin üretim merkezidir. Sofralık zeytin konusunda AB pazarında önemli bir yere sahibiz. Ancak zeytinyağı pazarında Türkiye’nin payı yetersizdir. Çünkü bizde üretilen zeytinyağları AB damak tadına uygun değil. Bugüne kadar ülkemizde zeytinyağı duyusal analiz laboratuvarı yoktu. Bu eksiği görerek BEBKA’ya proje sunduk. Projemiz kabul edil ve laboratuvarımız hizmete girdi." diye konuştu.
    Harun Seçkin, üreticilerin, zeytinyağlarını enstitü bünyesinde açılan laboratuvara getirdiklerinde, 15 farklı koku ve tat testine tabi tutulacağını vurguladı. Seçkin, şunları kaydetti: "Testlerin sonunda da bir rapor hazırlayacağız. Ayrıca, AB pazarına girmek isteyen üreticilerimize AB’nin tat ve koku standartlarını verip, bu özelliklerde üretim yapmaları için katkı yapacağız. Zeytinyağı Duyusal Analiz Laboratuvarı’nı Türkiye’ye kazandırdığımız için çok sevinçliyiz. Bu, ülkemizin ihracatına büyük katkı yapacak bir çalışmadır."