Ergenlik yaş dönemi 12-22 arasında yaşanan dönemi kapsar.Ergenliğe giriş yaşında başta kalıtımsal özellik,yaşanan iklim ve coğrafi koşullar,ırk,beslenme,bakım…dan etkilenir.Mesela,sıcak ülkelerde ergenlik daha erken yaşanırken soğuk kuzey yarım kürede kalan ülkelerde bu dönem geç yaşanır.

Çocuk büyümüş, çocukluktan çıkmış ama olgunluğa erişmemiş. Yani çocukluktan olgunluğa geçiş dönemidir. Bu dönemde çocuk artık, çocukça heveslerden, ütopyalardan, yerli yersiz mızmızlanmalardan, düşünmeden yaptığı hareketlerden uzaklaşıp, daha büyük düşünen, değişkende olsa karar verebilen, fikri sorulan, farklı düşünen bir birey olmaya başlar.

Ergen, yaşadığı bu dönemi psikososyal, ruhsal, zihinsel açıdan çatışmalar yaşayarak tamamlar. Bu günkü kararını yarın beğenmez değiştirir,verdiği sözde pek duramaz çünkü,aklı biraz karışık olduğu için unutabilir.Kendini güçlü,güvenilir göstermek için yerli yersiz kızabilir.Etrafa eleştirel bakar,kendinin farkında olunmasını ister.

Ergene anne baba her zaman yanında olduğunu hissettirmeli, güven vermeli. İçinden çıkamadığı bir durumla karşı karşıya kalırsa ilk ailesine koşabileceğini hissettirmeli.
Anne baba asla çocuğun inadını kırmaya çalışmamalı, fırtınalı dönemi atlatabilmesi için elini bırakmayıp, problemleri beraber çözebilmeli. Zamanını boşaltıp, çocuğu ile onun odasında onun sevdiği şeylerle mesela, isim şehir oynanabilir, film seyredilebilir, o gün ile ilgili veya arkadaşlarıyla yaşadığı komik şeyleri, çay, kahve ile samimi ve esprili havada anlatması istenebilir.

Çocuğumuzun günlük programından haberdar olmalı, onunla yine onun fikrini alarak yapmak istedikleri sorulabilir ve seçenek sunulabilir. Mesela Pazar günü arkadaşlarıyla dışarı çıkmak için konuşmuşlarsa engel olmadan önce, gideceği yerleri birazcık araştırabiliriz veya ona yine arkadaşlarıyla olabileceği, mesela, sinema, piknik, voleybol, tenis, satranç turnuvalarına katılmayı teklif edebiliriz.

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Başta çocuklarımızın bize emanet olduklarını unutmamalıyız. Topluma zararlı bireyler olmaları konusunda bizim en ufak bir ihmal ve duyarsız tutumumuz, bizi her iki âlemde de çok üzebilir.
Selam ve saygılar

AYŞE ARSLAN BAY