Huzur Başkenti Eyüp bu kez yine bir ilk ile gündemde. Eyüp Belediyesi 19-23 Mayıs tarihleri arasında “1.Haliç Genç Edebiyat Günleri ”ne ev sahipliği yapıyor. Etkinlikte edebiyatın usta isimleri gençlerle buluşacak.

Şiir, öykü, deneme ve roman dalında dört usta ismi genç yazarlarla buluşturan edebiyat günlerinde ilk kitabını yayınlayan genç kalemler, edebiyata nasıl başladıklarını, ondan ne beklediklerini, hayalleri ve hedeflerini okuyucularla paylaşacaklar.

Caferpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılan “1.Haliç Genç Edebiyat Günleri” açılış konuşmasına Başkan Remzi Aydın, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili’nin yanı sıra, Ahmet Kot, Turan Koç, Bünyamin Demirci ve Ali Ural gibi edebiyat dünyasından bir çok şair ve yazar da katıldı. Genç okuyucuların yoğun ilgi gösterdiği programda onur konuğu Atasoy Müftüoğlu, genç yazarlara tavsiyelerde bulundu.


Kendisinin de bir dönem edebiyat camiasında bulunduğunu söyleyen Başkan Remzi Aydın gençlere, edebiyat ve kültürel faaliyetlerle yetişmenin güzel ve avantajlı yönlerini anlattı. Remzi Aydın “Edebiyatla iştigal etmek insanı hem olgunlaştırıyor hem de hayata bakış açısını daha iyi bir tarafa çekiyor. Ben mecburi olarak edebiyat dünyasına ara verip farklı kulvarlara geçtim ama hala hem ustaları hem de genç kalemleri elimden geldiği kadar takip ediyorum.

Geçmişte olduğu gibi gelecekte de Eyüp’ün medeniyetimizin merkez konumu olarak kalması ve kültür-sanat faaliyetlerinin önemli adreslerinden biri olması için çabalıyoruz. İlçemizin asli konumuna kavuşması, medeniyet, edebiyat ve sanat dünyasına yeni soluklar getirmesi için uğraşıyoruz. İlçemiz okullarındaki genç yetenekleri keşfedip o isimleri edebiyat ve sanat dünyasına hazırlama uğraşısında tecrübe ve desteklerini bizden esirgemeyen ustalara teşekkür ediyorum” dedi.

Taklitten Uzak Bağımsız, Eleştirel ve Seçici Bir Di.l
Açılıştaki konuşmasına “Bize Değil Kendinize Gelin” seslenişiyle başlayan onur konuğu Atasoy Müftüoğlu, gençlerin taşraya sıkışmamasını öğütleyerek kendi kuşağının tarihe gerektiği gibi tanık edemediğini, genç şair ve yazarlarınsa bunu yapabileceğini belirtti. Küresel çaptaki seküler ve liberal kültürel iktidarların izlediği şuursuzlaştırma faaliyetlerinin Türkiye ve İslam Dünyasına uyguladığı zihinsel sömürüye karşı genç kuşağın taklitten uzak, bağımsız, eleştirel ve seçici bir dille metinler üreterek zihinsel hesaplaşmalara adım atması gerektiğini vurgulayan Müftüoğlu, sayılarla değil nitelikle uğraşılmasının önemini anlattı. Müftüoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sizlerin küresel entelektüalizme karşı sözleriniz olmalı ya da onların fikirsel süreçlerine olumlu katkılar yapmalısınız. İçsel sorunlarımız bizi dünyaya karşı kıskaca almamalıdır. Sömürüye elverişli zihin dünyasından toplu şekilde sıyrılmalıyız. İslam ülkelerinin konuşmadığı sorunları, Dünya’nın fikirsel ve bilimsel geleceğine dair konuları artık sizler ele almalısınız. Düşüncelerin ve yorumların içinde boğulmadan tarihe tanıklık etmenin önceliği sizdedir.

Ulus devletli dünya görüşlerinin dayattığı politik, din ve mezhep popülizmin dışına çıkıp önemli konumları işgal edenlerin rüyalarla hapsettiği coğrafyamızın kaderi sizlerin elindedir. Bu durumda bizleri geride bırakıp öne çıkarak atacağınız her adım ibadettir… Açılış konuşmasını sonunda Başkan Remzi Aydın edebiyatçılara teşekkür plaketi verdi.

Her gün ayrı bir dalda Caferpaşa Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşecek olan etkinliklerin içeriği şöyle:
1.gün öykü atölyesiyle Necati Mert, Bünyamin Demirci, Mukadder Gemici ve Doğukan İşleri konuk edecek.
2.gün şiir atölyesiyle Turan Koç, Dursun Güzel, Muzaffer Serkan Aydın ve Meryem Kılıç’ı konuk edecek.

3.gün deneme atölyesiyle Sadık Yalsızuçanlar, Ömer Yalçınova, Rahşan Tekşen ve Ahmet Bzokurt2u konuk edecek.
4.gün roman atölyesiyle Sevinç Çokumsa Alper Çeker, Deniz Gezgin ve Emre Ergin’i konuk edecek.
Ayrıca, Öykü Atölyesi 14.30’da Eyüp Anadolu Lisesi, Şiir Atölyesi 14:30’da Eyüp İmam Hatip Lisesi, Deneme Atölyesi 14:30’da Ali Rıza Özderici Lisesi, Roman Atölyesi 14:30’da Rami Anadolu Lisesi’nde öğrencilerle bulaşacak.