Eyüp Belediyesi Srebrenitsa’da katledilen Boşnakları andı. Avrupa ve dünya tarihine kara bir leke olarak geçen ve Sırp vahşetine maruz kalıp öldürülen 8 bin 372 Müslüman ve halen zulüm altındaki Müslümanlar için Eyüp Sultan’dan beyaz güvercinler gökyüzüne salındı. Programa AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşcu ve Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ile İBB Başkan Danışmanı İsmail Hakkı Turunç ve Eyüp Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Ayhan Uygur da katıldı.

Eyüp Belediyesi tarafından, Rumeli – Balkan Derneklerinin de katılımıyla Eyüp Sultan Meydanı’nda gerçekleştirilen anma programında bir konuşma yapan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, “Eyüp olarak kendimizi özellikli görüyoruz. Eyüp Sultan manevi değerlerimizin en önemli merkezlerinden biri. Bu da bizim bir avantajımız olduğu gibi aynı zamanda da sorumluluğumuz. Yaptığımız çalışmalarda bu manevi ruha uygun olarak davranıyoruz. Bu etkinlik de bunun bir yansıması. 20 yıl önce bir dram yaşandı.

Tam 8 bin 372 Müslüman Sırp vahşetine maruz kalarak hunharca öldürüldü” diye konuştu. İslam dünyasının, Müslümanların artık kan dökülmesini istemediğini belirten Başkan Aydın, “Müslümanlar tüm dünyada ve de kendi coğrafyalarında huzur ve barış içinde yaşamak istiyorlar. Zulüm altındaki Müslümanlar halen var. Doğu Türkistan’da, Filistin’de dünyanın dört bir yanında sadece Müslüman oldukları için zulme maruz kalan, öldürülen insanların feryatlarını duyurmak için buradayız. Dünyanın 4. önemli İslam merkezlerinden biri olarak kabul edilen Ebu Eyyub El Ensari Hazretlerinin manevi huzurundan, sesimizi tüm dünyaya duyurmak için toplandık. Dualarımız bu mübarek Ramazan ayında baskı ve zulüm altındaki Müslüman kardeşlerimizin bir an önce huzura kavuşmaları içindir” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Aziz Babuşcu da yaptığı konuşmada mazlum ve mağdurların sesini duyurmamız gereken bir zaman diliminde olduğumuzu belirterek, “Dünyada çok sayıda katliam oldu. Bu katliamlar çok farklı etnik gruplara yönelik yapıldı. Ama Müslümanlar hiçbir zaman katliam yapan olmadı” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm dünyaya “Dünyanın 5’ten büyük” olduğunu haykırdığını ifade eden Babuşcu, “Önce one munite dedi. Sonra dünyanın 5’ten büyük oluduğunu haykırdı. Dünya hakkaniyet ölçüsünde hareket edene kadar da bu haykırış devam edecek. Bu yüzden Recep Tayyip Erdoğan mazlumların ve mağdurların inandığı, güvendiği tek liderdir. Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç ölüm döşeğinde Balkanlar’ı Recep Tayyip Erdoğan’a emanet etmiştir. İşte o vasiyete uygun olarak mazlum ve mağdurların yanındayız. Diliyorum ki hiçbir yerde hiçbir zaman hangi etnik grup olursa olsun böyle acılar yaşamasın” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İsmail Hakkı Turunç da, “Keşke insanlar doğdukları coğrafyada özgürce yaşayabilseler. Siyasi baskılar nedeniyle yaşanan trajediler gördük. 20 yıllık bir dram izledik. Bu acı Bosna’da yaşandı, keşke yaşanmasaydı. Srebrenitsa’da bir utanç vesikası yaşandı keşke yaşanmasaydı. Ben halen Bosna’ya gittiğimde hala akan gözyaşlarına tanık oluyorum. Bu gözyaşları 20 yıldır dinmedi. Türk milleti güçlü oldukça bu tür katliamlar yaşanmayacaktır. Ben bu elim olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından programa katılanlar hep birlikte, Sırp vahşetine maruz kalıp öldürülen 8 bin 372 Müslüman ve halen zulüm altındaki Müslümanlar için gökyüzüne beyaz güvercinler bıraktılar.