Mustafa BAYER/AFYONKARAHİSAR, () - AFYONKARAHİSAR'da vatandaşların bitkin halde bulduğu Mısır akbabası ile kızıl şahin, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi'ndeki Hayvan Hastanesi'nde tedaviye alındı.
Sinanpaşa İlçesi'ne bağlı Balmahmut Köyü'nde vatandaşların arazide bitkin halde bulduğu Mısır akbabası ile Şuhut İlçesi'ne bağlı Kayabelen Köyü'nde bulunan kızıl şahin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Veteriner hekim tarafından ilk muayenesi yapılan hayvanlar, AKÜ Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki Hayvan Hastanesi'ne götürüldü.
AKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı araştırma görevlisi Dr. Volkan Yaprakçı, Mısır akbabasının dünyanın bazı bölgelerinde nesli tükenmek üzere olan hayvanlar arasında olduğunu ve kendilerine getirildiğinde bitkin durumda olduğunu aktardı. Mısır akbabasının kafesinden dışarı çıkmak için büyük mücadele verdiğini söyleyen Dr. Yaprakçı, kanadını bu yüzden yaraladığını kaydetti. Kızıl şahinin ise yavru olduğunu anlatan Dr. Yaprakçı, "Büyük ihtimalle yuvadan erken uçtu. Kendi başına beslenemediği için açlığa bağlı olarak güçsüz kaldı. Her iki kuşun da gerekli tedavileri başladı ve gözle görülür şekilde iyileşme oldu" dedi.
Merkeze getirilen hayvanların imkanlar ölçüsünde tedavilerinin yapıldığını söyleyen Merkez Müdürü Doç. Dr. Fatih Mehmet Birdane de Mısır akbabası ve kızıl şahine gerekli müdahalenin yapıldığını belirtti.
Kuşların tedavilerinin yapılmasından sonra doğal hayata salınacağı belirtildi.

FOTOĞRAFLI