BURSA'da, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) kurulmak istenen ve çevrecilerin karşı çıktığı Kömürlü Termik Santral Projesi’ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen 'ÇED olumlu' kararı, Bursa 2’nci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Kararı değerlendiren 'DOSAB Termik Santrale Hayır' platformunda Tabip Odası adına yer alan Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa’nın zehir solumaktan kurtulduğunu söylerken, Bursa Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Murat Demir, "Tüm Bursalılara duyarlılıkları için teşekkür ederiz" dedi.
Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan DOSAB'ın yönetimi, yaklaşık 3 yıl önce bölgedeki fabrikaların buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılamak amacıyla 32 dönüm alanda 120 milyon dolarlık Kömürlü Termik Santral Projesi kurmaya karar verdi. Yaklaşık 524 bin ton kömür yakılarak firmaların daha az maliyetli enerji elde etmesini hedeflenen proje çevreciler, akademik odalar ve bölge sakinlerinin tepkisine neden oldu.
Seslerini duyurmak için 'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu' kuran çevreciler, yürüyüşler düzenleyip basın açıklamaları yaptı.
ÖNCE YÜRÜTMEYİ DURDURMA
Termik santral projesi Bursa'da tartışılırken, DOSAB Yönetimi geçtiğimiz Temmuz ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı aldı. Yaşanan bu gelişme üzerine hukuksal mücadele başlatan, 'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu' üyeleri, ÇED Raporu’nun yürütülmesinin durdurulması ve iptali için Bursa İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bursa 2’nci İdare Mahkemesi 19 Ekim 2015 tarihi itibariyle oy birliği ile aldığı karar sonucu, termik santral projesinin, bilirkişinin atanıp raporları hazırlayana kadar, yürütülmesinin durdurulması yönünde karar verdi.
Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu karara itiraz etti. Bölge İdare Mahkemesi, yapılan bu itirazı reddetti. Daha sonra Bursa 2’nci İdare Mahkemesi çoğunluğu Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bir bilirkişi heyeti atadı. Bilirkişi heyetinin incelemeler yaparak, raporunu mahkemeye sundu. Raporu değerlendiren Bursa 2’nci İdare Mahkemesi, ikinci kez oybirliğiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
HUKUKA AYKIRI VE EKSİK
İdare Mahkemesi’nin duruşması ise 28 Nisan’da yapıldı. 4.5 saat süren duruşmada mahkeme tarafları dinledikten sonra dosyayı incelemeye aldı ve dün akşam kararını gerekçesiyle birlikte açıkladı.
Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED olumlu kararını, hukuka aykırılığı, ÇED raporundaki eksiklikler sebebiyle iptal etti.
Kararı değerlendiren 'DOSAB Termik Santrale Hayır' platformunda Tabip Odası adına yer alan Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, iptal kararının Bursa için çok önemli olduğunu belirterek, "Bursa zehir solumaktan alıkonuldu. Yılda 524 bin ton kömür yakılacaktı. Mahkeme bunun insan sağlığı ve çevre açısından bilirkişi raporlarına da dayanarak zararlı olduğunu kabul etti" dedi.
BURSA ÖRNEK OLDU
Bursa’nın bu konuda örnek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Pala, "Türkiye’de herkesin bir araya geldiği çevre platformunu bulmak zor. DOSAB’taki sanayiciler dışında Bursa birleşti. Sanayiciler bile hava kirletmek istediklerini açıkça söylediler. Sonunda kazanan Bursa oldu" diye konuştu.
DOĞADER Başkanı Murat Demir de, DOSAB yönetiminin, kenti dinleyerek süreci buraya kadar getirmesinin yanlış olduğunu kaydederek, "2.5 yıl süren kampanyamızda bir çok kurum ve kuruluşu bir araya getirdik. Bu, bütün Bursalıların başarısı. Bursa’yı yanımıza aldığımız için başardık. Bütün Bursalıları bu saat 19.00’da Setbaşı’nda yapacağımız kutlamaya davet ediyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI