Mehmet ÇINAR / ANTALYA, () - ANAVATANI Orta ve Güney Afrika olan 'Cambaz Kartal' (Terathopius ecaudatus), Türkiye'de ilk defa doğa fotoğrafçısı Fikret Karacan tarafından İstanbul Arnavutköy'e bağlı Hacımaşlı Köyü'nde tesadüfen görüntülendi.
İstanbul'da aynı zamanda kamu görevlisi doğa fotoğrafçısı ve amatör doğa araştırmacısı Fikret Karacan'ın, Arnavutköy'e bağlı Hacımaşlı Köyü'nde 2 Mayıs Cumartesi günü yaban hayatı araştırmaları sırasında tesadüfen fotoğrafladığı kuş türünün, sonradan Türkiye'de ilk defa görülen 'Cambaz Kartal' olduğu belirlendi. Fotoğrafı çektikten sonra sosyal medya hesabında paylaştığını belirten Karacan, İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Ergün Bacak ve 'İstanbul Kuş Göçü' üzerine tez hazırlayan lisans öğrencisi Sercan Bilgin tarafından, fotoğraftaki kuşun 'cambaz kartal' olduğunun belirlendiğini belirtti. Fikret Karacan, fotoğrafın 'www.dogalhayat.org' sitesinde de paylaşıldığını söyledi.
TÜRKİYE'DE HİÇ GÖRÜLMEMİŞ
Ülkemizde daha önce kaydı olmayan bu türü fotoğraflayan Karacan'ın portfolyosunda hali hazırda 1000'i aşkın türün fotoğraf ve kaydı bulunuyor. 'Cambaz kartal'ın yayılış alanı Orta ve Güney Afrika olmasına karşın daha önce Kıbrıs ve İsrail kayıtlarının olduğunu belirten Karacan, şöyle dedi:
"Ancak bugüne kadar Türkiye'de hiç görülmemiş. Bu kayıt biz amatör doğa fotoğrafçılarıyla akademisyenlerimizin ortak çalışması halinde, ülkemize nice değerleri kazandırabileceğimizin göstergesi. Bizlerin sağlayacağı veri akademisyenlerimizin bilgisiyle birleştiğinde ülkemizin biyoçeşitliliği dünya ölçeğinde çok daha önemli bir noktaya ulaşacaktır. Tüm boş zamanımı doğada geçiriyorum ve tam anlamıyla bir doğa aşığıyım. Arşivimde bitkilerden mantarlara, böceklerden kuşlara kadar doğadaki her türlü canlının fotoğrafı var. Tabi sadece fotoğraflamayıp canlıların türlerini bulma konusunda da araştırmalar ve çalışmalar yapıyorum."
BESİN BULAMADIĞI İÇİN GELMİŞ
Kuş göçleri üzerine araştırma yapan lisans öğrencisi Sercan Bilgin ise, 'cambaz kartal'ın daha çok leşlerle beslendiğini, kendi bölgesinde besin bulamayan genç bireylerin yeni alanlara göç ettiklerini, İstanbul'da fotoğraflanan bu kartalın genç bir birey olduğunu kaydetti.
FOTOĞRAFLI