Adnan ÇELEBİ/NİĞDE, () - NİĞDE'de yaşayan İranlı sığınmacı 48 yaşındaki Gholam Reza Shirdam, Almanya'daki eşi ve çocuklarının yanına gitmesine izin vermeyen Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği'ni protesto etmek için ağzı ve kulaklarından sonra gözünü de dikti.
Eşi ve çocuklarıyla birlikte 2009'da İran rejiminden kaçarak Türkiye'ye gelen Gholam Reza Shirdam, BM tarafından resmi sığınmacı olarak kabul edildi. Shirdam'ın eşi ve çocukları işlemlerinin ardından Almanya'ya gönderilirken, kendisi Göçler İdaresi aracılığıyla Niğde'ye gönderildi. 7 yıldır Almanya'ya gitmeye çalışan ve bunun için başvurduğu BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden olumsuz yanıt alan İranlı sığınmacı, sesini duyurmak için farklı bir yola başvurdu. Shirdam, haziran ayında eline aldığı iğne iplikle ağzını ve kulaklarını dikti. Daha sonra basın aracılığıyla BM'ye seslenen Shirdam, "Cevap vermezlerse gözlerimi de dikeceğim" dedi.
SOL GÖZÜNÜ DİKTİ
Gholam Reza Shirdam, aradan 2 aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen BM'den beklediği cevabı alamayınca dediğini yaptı ve sol gözünü dikti. Tek isteğinin eşi ve çocuklarının yanına gitmek olduğunu ve resmi sığınmacı olduğu için de BM'nin bunu yapması gerektiğini ifade eden Shirdam, "7 yıldır Türkiye'deyim ve beni başka ülkeye göndermiyorlar. Ben de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ni protesto etmek amacıyla önce ağzımı ve kulaklarımı dikmiştim, bugün de gözümü diktim. Kimse 'Neden böyle bir şey yaptın?' sormuyor" diye konuştu.
Kulaklarının yırtıldığını ancak ağzının dikili olduğunu belirten Shirdam, protestosuna devam edeceğini kaydederek şunları söyledi:
"75 gündür protestoma devam ediyorum ve edeceğim. 75 gündür hiçbir şey yemiyorum ve şu anda ayağa kalkamıyorum. Önceleri sadece su ile besleniyordum şimdi 4 gündür su da içmiyorum. Hiçbir şey yapamıyorum, kuvvetim kalmadı. Ayağa kalktığımda başım dönüyor. Bu yüzden devamlı oturuyorum. Protestosuna cevap gelmemesi halinde öleceğim. Bu şekilde 15 gün daha devam edersem ölürüm. Ondan sonra da her şey bitecek. Ben buradan başka bir ülkeye gitmek istiyorum. Başka hiçbir şey istemiyorum. Buradan beni göndersinler. Beni göndermek zorundalar ama neden göndermiyorlar onu bilmiyorum."

FOTOĞRAFLI