Emek ÇAKILI/YAYLADAĞI (Hatay), () - SURİYE'nin Lazkiye kentinin kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesinden kaçan sivillerin Türkiye'ye geçişi tamamlandı. Sınırda bekleyen kalmayınca Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nin Pulluyazı Mahallesi'nin sıfır noktasındaki Yamadi kapısı girişlere kapatıldı, çoğunluğunu Arapların oluşturduğu Suriye'nin Cisr eş Şuğur şehrinden gelenler Güveççi Mahallesi'nden alınmaya başladı.
Rusya ve rejimin saldırılarının artırması sonucu Türkmen köylerinde kalan sivillerin sığındığı Yamadi Köyü de saldırıların hedefi olunca Türkmen ve Araplar Türkiye'ye kaçmaya başladı. Sınırda yığılmalar olunca siviller 29 Ocak'tan itibaren yetkililer tarafından kontrollü bir şekilde alınarak minibüslerle kent merkezindeki yine Suriyeli sığınmacıların kaldığı Yayladağı 2 Nolu Konaklama Tesisleri'ne getirilmeye başlandı. AFAD koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Hatay Valiliği işbirliği ile görevlendirilen 202 personelin gözetiminde yurda giriş yaptıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilen tüm sığınmacıların parmak izleri alınıp fotoğrafları çekildikten sonra kayıtları yapıldı.
4 GÜNDE 6 BİN KİŞİ ALINDI
Kayıtları yapılan Türkmen ve Araplara tanıtım kartları da verilirken, son 4 gün de 6 bin 61 kişinin Yayladağı'ndan Türkiye'ye giriş yaptığı belirtildi. Sınırda bekleyenlerin tamamının alınmasının ardından Yamadi kampının karşısındaki Yaladağı'nın Pulluyazı Mahallesi'ndeki geçiş noktası gece itibariyle girişlere kapatıldı.
AFAD yetkilileri, bunun ardından yine sınırın sıfır noktasında olan ve 10 bin kişilik çadır kentin inşa edildiği Güveççi Mahallesi'nde bir geçiş kapısı oluşturdu. Cisr eş Şuğur şehrinden çoğunluğu Arap olan siviller alınmaya başladı. Bu kişilerin kayıtlarının ardından Güveççi Çadır Kenti'ne alındığı bildirilirken, Yamadi kapsından alınan 6 bin 61 kişinin büyük bir bölümünün de yine bu çadır kente nakledileceği öğrenildi.

FOTOĞRAFLI