NİĞDE Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, atölyelerinde imal ettikleri okul gereçlerini satarak devlete vergi veriyor, hem de öğrenciler harçlıklarını çıkarıyor.

Okul Müdürü Şefaat Güner, 'Bacasız bir fabrika gibi' çalıştıklarını belirtirken, "90 bin TL'si 2015'te olmak üzere son 4 yılda devletimize 800 bin TL vergi ödedik. Ayrıca metal ve mobilya bölümündeki 420 öğrencimizin her birine döner sermayeden aylık ortalama 250 lira ödeme yapıyoruz" dedi.

Eğitime 72 yıl önce başlayan okulun zamanla kendisini teknolojik olarak geliştirdiğini belirten Şefaat Güner, atölyelerde başta sıra ve masa gibi okul gereçleri olmak üzere üretim yapıldığını söyledi. Makine ve ekipman yönünden zengin atölyelere sahip olduklarını ifade eden Güner, Niğde başta olmak üzere çevre illerdeki birçok okula sıra ve masa sattıklarını kaydetti.

"ÜRETİP VERGİ ÖDÜYORUZ"
Güner, 6 bölümde 122 öğretmenin görev yaptığını ve 1530 öğrencinin eğitim gördüğünü anlatırken şöyle konuştu:
"Okulda eğitim gören öğrencilere hem meslek öğretiyor hem de üst öğrenim kurumlarına hazırlık eğitimi veriyoruz. Atölyelerde üretim devam ediyor. Özellikle ilimiz ve çevre illerde yeni açılan okulların okul donatımı üretiyoruz.

Son yıllarda yeni açılan okulların çoğunun sıra ve masaları okulumuz öğrencilerince üretildi. Üreten ve satan bir okul olduğumuz için devlete vergi de ödüyoruz. 90 bin TL'si 2015'te olmak üzere son 4 yılda devletimize 800 bin TL vergi ödedik. Okulumuz için bacasız 'Bacasız bir fabrika' diyebiliriz. Hem üretiyoruz hem de devletimize vergi veriyoruz."

"CNC TEZGAHI İLE 3D YAZICI ÜRETTİK"
Mobilya, metal ve makine atölyelerinde birçok mobilya ve metal ürünlerinin yapılabildiğini söyleyen Güner, şöyle devam etti:
"Mobilya ve metal bölümünde ortaklaşa okul sıraları, masaları üretiyoruz. Mangala, dokuz taş gibi yaklaşık 20 çeşit akıl oyununu mobilyadan üretip fuarda sergiledik. Metal bölümde askılık, aynalık, balkon demiri, demir kapı gibi üretimlerimiz var.

Daha da önemlisi, teknolojiyi de yakından takip ediyoruz. Piyasada 80-90 bin TL'ye satılan CNC tezgahını 10-15 bin TL harcayarak üretebiliyoruz. Ayrıca, plastikten üretim yapabilen 3D yazıcı da yaptık. A4 boyutu 10 bin TL'ye satılırken biz ondan daha büyük olan A3 boyutunu 1000 TL'ye mal ettik. Bunlar tamamen kendi imkanlarımız ve öğrencilerimiz tarafından yapılıyor. Gerekli imkanlar sağlanması durumunda CNC tezgahı ile 3D yazıcıda seri üretime geçebiliriz."

Metal ve mobilya bölümündeki 420 öğrenciye döner sermayeden aylık ortalama 250 lira ödeme yaptıklarını belirten Şefaat Güner, öğrencilerin meslek sahibi olarak okuldan mezun olduğunu, özel sektörden gelen yoğun talep nedeniyle de çok rahat iş bulabildiklerini söyledi.

"CNC TEZGAHINI SATTIK"
Niğde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojileri Bölüm Şefi Emin Alper Savut ise, okulda yaptıkları CNC tezgahının çok önemli olduğunu belirterek, "Piyasaya üretim olarak yaptığımız en büyük özelliklerden bir tanesi CNC Router Tezgahı'dır. Bu tezgah 10 yıl önce okulumuzda yapılmış olup şu anda biz çalıştırıp kullanıyoruz ama geçen yıl bunun biraz daha büyüğünü burada imal edip piyasaya sattık. Bu tezgahın daha gelişmişlerini özellikle mobilyacıların istediği kapıyı işleyebilecek özelliklerini yapıp piyasaya verme potansiyeline sahibiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI