KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, nerede olursa olsun, güvenliğin sağlanmadığı yerde ekonominin de olamayacağını belirterek, "Nerede bir terör varsa, nerede halkımıza bir eziyet varsa, nerede bir barikat varsa, bomba varsa onunla devletin güvenlik güçleri en etkili şekilde mücadele eder. Güvenlik olmadan hiç bir şey olmuyor" dedi.
Temaslarda bulunmak üzere Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Ali İhsan Su ve Silopi Kaymakamı Savaş Konak tarafından karşılandı. Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, daha sonra sivil toplum kuruluşları ile yapacağı toplantı için Silopi'deki otele geçti.
Burada yaptığı konuşmada, bölgede yaşayan insanların terörden etkilendiklerini ve zarar gördüklerini belirten Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bu bölgede yaşayan insanlar, terörden en fazla zararı gördüler. Terörün ortadan kalkmasını, huzur ortamını en fazla arzu eden, bu bölgede yaşayan insanlarımızdır. Dolayısıyla biz de insanımızın hizmetindeyiz. Biz taraftan terörle en etkili bir şekilde mücadele ederken diğer taraftan da insanımıza hizmet etme konusunda gecemizi, gündüzümüze katacağız inşallah. Geçtiğimiz ay Mardin'de sayın Başbakanımız bir eylem planı ilan etti. Birlik, demokrasi ve huzur eylem planı. Burada da 10 madde halinde birçok husus ortaya konuldu. Bir taraftan terörle mücadeleye devam edeceğiz. Burada hiçbir tereddüttünüz olmasın. Nerede bir terör varsa, nerede halkımıza bir eziyet varsa, nerede bir barikat varsa, bomba varsa, onunla devletin güvenlik güçleri en etkili şekilde mücadele ediyorlar, etmeye devam edecekler. Bundan hiçbir şüpheniz olmasın. Güvenlik olmadan hiçbirşey olmuyor. Güvenliğin olmadığı yerde ekonomi de olmuyor. Sosyal hayatta olmuyor. Eğitim de, sağlık da olmuyor. Emniyet her şeyin temelidir. Dolayısıyla bu konuda kamu düzeni konusunda, vatandaşımızın emniyeti konusunda her türlü çalışma devam edecek. Demokrasinin yanı sıra sosyal konular da, ekonomik konumlar da bu bölgelerimizin kalkınmaya ihtiyacı var. Çoluk çocuğumuzu çok daha iyi eğitmek durumundayız. Sağlık hizmetleri, alt yapı hizmetleri, bütün bu konularda biz bölgemize çok önem veriyoruz. Bu bölgemizin kalkınması, gelişmesi içinde her türlü çalışmayı yapmaya hazırız. Bir taraftan terörün verdiği bu zararı ortadan kaldıracağız, en kısa süre de yaraları saracağız, Silopi’de, Cizre’de, İdil’de Şırnak’ta ne gerekiyorsa hükümet olarak yapacağız."
Silopi'de uygulanan sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar sırasında hasar gören evlerin tespit edildiğini anlatan Bakan Yılmaz, "Zarar tespitleri yapıldı Silopi'de. Zarar gören mekanlarımız, zarar gören esnaflarımız ile ilgili tutanaklarımız var elimizde. Onun gereğini hızlı bir şekilde yapacağız inşallah. Bir süre rahatlatıcı adımlar atıldı, bunun devamı da gelecek. TOKİ ile bir taraftan çalışmalar yürütüyoruz, daha kalıcı bir şekil de hasar görmüş durumda olan evler için yeni evler inşa edeceğiz. Belli düzeye daha az zarar görmüş evlerimizi de tamiratı için gerekli destekleri veriyoruz. Bunun ötesin de esnafımızın talepleri var. Bir taraftan normal sosyal hayat ile ilgili çalışmalar yaparken, şehrin alt yapısını belli düzeyde tamamen daha iyi işler hale getireceğiz. Belediyenin yapacağı iş ama belediye yapmayınca Karayollarımızla yollarla ilgili çalışmalarımızı başlatacağız. Bütün bu fiziki çalışmalarımızı yapıyoruz. Esnafımız ile ilgili belli çalışmalar başlatıldı, talimatlar verildi. Zarar görmüş tutanağı belli esnafımız var. Onunla ilgili önümüzdeki günlerde gerekli çalışmaları yapacağız. Hızlı bir şekilde zarar tazminatları ödenecek. Diğer taraftan yine ekonomik hayatı canlandırmak için ekonomik tedbirler alacağız" diye konuştu.
Kadınlara, verilecek kurs sonunda mikrokredi sistemi kapsamında destek verileceğini anlatan Bakan Yılmaz, KOBİ'lerin de destekleneceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Kadınlarımıza mikrokredi dediğimiz belli meslek kazandırıcı kurslarla birlikte mikrokredi uygulamalarımızı da başlatmayı düşünüyoruz. Mesleki eğitimler, kobilere, küçük işletmelere dönük destekler bütün bunlar planlayacağız. Yeterki birliğimiz beraberliğimiz ve huzurumuz olsun. Biz hiçbir zaman bir tek siyasi görüşte herkes buluşsun demiyoruz. Herkes kendi siyasi görüşünde özgürdür. Kimi tercih ediyorsa gider o partiye oyunu verir, fikrini ifade eder, eksik gördüğü bir şey varsa ortaya koyar eleştiri. Bun da hiçbir problem yok. Ama hiçbir demokrasi de hiçbir hukuk devletinde şiddetin de yeri yok. Dolayısıyla şiddete teröre başvuranlara karşı gerekli bütün önlemler alınırken bir taraftan da herkesin özgür bir ortam da temel hak ve hürriyetlere sonuna kadar riayet edilen hukuk devleti şemsiyesi için de demokratik bir ortam da kalkınmamızı devam ettireceğiz ve insan odaklı bakacağız. Bizim güvenlik anlayışımız da insan odaklıdır. Güvenlik güçlerimiz bura da insanımızın emniyeti için var. Sizin emniyetiniz için var. Silopi emniyeti için var. Tükiye cumhuriyeti devleti büyüktür, bakın bölge de ve dünya da bir çok ülke de sorunlar yaşanırken türkiyedim dik ayakta güçlü bir hükümetimiz var istikrarlı bir yönetimimiz var. Sayın başbakanımız da bize her türlü yetkiyi verdi. Bütün kurumlarımız ile ilgili gerekli çalışmalarımızı yapacağız. İnşallah en kısa süre de çok farklı ortam oluşacak."

FOTOĞRAFLI