Mithat ÜNAL/ ANAMUR, () - MERSİN'in Anamur İlçesi'nde yılbaşı gecesi yağan karın ardından çilek seralarını don vurdu. Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, dondan seraların yüzde 70'inin etkilendiğini belirtirken, sebze ve meyve halindeki komisyoncular çileğin fiyatının 8 TL'ye kadar çıkabileceğini söyledi.
Anamur'da çilek üreticileri, ürünlerini toplamak için girdikleri seralarında çilekleri don vurduğunu gördü. Üreticiler, gece sıcaklığın eksi 2 dereceye kadar düştüğünü, bu nedenle çiçeklerini don vurduğunu söyledi. Ahmet Şeref Gümüş, don olayının ilçe genelinde etkili olduğunu belirterek şöyle dedi:
"2 gündür ilçede havalar çok soğuk ve bize gelen bilgilere göre çilek seralarının yüzde 70'ini don vurdu. İhracatta sıkıntı çeken üreticilerimize bir darbe de don olayından geldi. Üreticilerimizin bu zor durumdan kurtarılması için en azından borçlarının yapılandırılmasını talep ediyoruz."
FİYATLAR YÜKSELECEK
Kentte çilek dışında örtü altında üretim yapan diğer çiftçiler ise hava sıcaklıklarının eksilerde devam etmesi halinde önlem alarak seralara soba kuracaklarını söyledi. Anamur Belediye Sebze ve Meyve Hali'ndeki komisyoncular, don olayının fiyatlara olumsuz yansıyacağını söyledi. Komisyoncular, çileğin 4 ile 5 TL arasında satıldığını, bu fiyatın 8 TL'ye kadar çıkacağını söyledi.
MUZ SERALARINA SOBA HAZIRLIĞI
Bozyazı İlçesi'nde ise serada muz yetiştiren çiftçilerden Adnan Kaya, muzda muhtemel don olayını yağmurlama sistemi ile önlemeye çalıştıklarını belirtirken, don olayının devam etmesi ihtimaline karşı seraya soba kurmak için çalışma yaptıklarını söyledi. Anamur Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre 2014'te Anamur'da 26 bin 600 dekarda 128 bin 400 ton muz, 17 bin dekarda ise 56 bin ton çilek üretildi. Bozyazı İlçesi'nde de 2014'te 8 bin 420 dekarda 50 bin 160 ton muz, 1500 dekarda 6 bin ton çilek yetiştirildi.

FOTOĞRAFLI