Eser AYDIN/MUŞ, () - MUŞ'ta arıcılar, hava sıcaklıklarının düşmesi ve kar yağışının başlamasıyla birlikte Akdeniz bölgesine göç etmeye başladı.
Muş ovasına, ilkbaharda yerli ve Karadeniz bölgesinden arıcılar geliyor. Sonbahara kadar kalan arıcılar, bal aldıktan sonra kovanlarını Akdeniz bölgesine taşımaya başlıyor. Kış mesvimini geçirmek için Hatay ve Mersin'e göç ettiklerini belirten arıcılar, Mayıs ayında tekrar Muş'a geri döneceklerini bildirdiler. Kiraladıkları kamyonlarla arı kovanlarını götürdüklerine işaret eden 17 yıllık arıcı Aydın Bağlam, şunları söyledi:
"Muş'ta Arıcılar Kooperatifi'ne kayıtlı 276 yerli arıcı var. Her yıl ilkbaharda yerli arıcılar dışında Karadeniz bölgesinden arıcılar Muş ovasına gelir. Bal sezonun bitmesiyle birlikte yabancı arıcılar Muş ovasından ayrılır. Yerli arıcılar ise Kasım ayından itibaren Akdeniz bölgesine gider. Bir kamyon 700 kovan alabiliyor. Kışı Akdeniz bölgesinde kiraladığımız bahçelerde geçiriyor, ilkbaharda tekrar geri dönüyoruz. Bu yıl bal verimi çok iyiydi. Ancak İran’dan gelen kaçak ballar yöredeki kaliteli balın fiyatını düşürdü."

FOTOĞRAFLI