Kerim BURUCU/ERZURUM, () - ERZURUM'da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ertansa şirketi bünyesinde açılan kursta, 5 bin yıllık bakır süsleme sanatını öğrenen gençler, desenleri özel kalem ve çekiçle bakır levha üzerine işliyor. Hediyelik eşyalar, Dubai ve İran'a ihraç ediliyor. 
Hediyelik bakır eşya üretimi için harekete geçen Ertansa Şirketi, merkez Yakutiye İlçesi'ndeki Ağır Bakım'ın eski fabrikasını bakır atölyesine dönüştürdü. Hediyelik bakır eşya üretimi yapılan tesislerde, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yüksek lisans yapan İranlı öğrenci Maryam Masoudi Parsa, Sümerler döneminde başlayan, Selçuklular ile Safeviler devirlerinde savaş elbiselerinde kullanılan süsleme sanatıyla ilgili bir kurs açtı. Bakır levha üzerine kabartma desenlerin oya gibi işlendiği kursta ayrıca ayna, duvar saati gibi hediyelik eşyalar üretiliyor.
Maryam Masoudi Parsa, sanata 12 yıl önce İran'da başladığını, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de örnekleri bulunan 'Kalemzen' sanatını öğretmeye başladığını söyledi. Çalışmalar hakkında bilgi veren Ertansa Genel Müdürü Yasin Deniz, unutulan kalemzen sanatını yeni nesillere öğretmek için yola çıktıklarını belirtti. İranlı Parsa sayesinde bu sanat dalını gençlere öğrettiklerini ve üretim yaptıklarına dikkat çeken Yasin Deniz, "Öncelikle Türkiye daha sonra uluslararası boyuta bu sanat dalını tanıtmak istiyoruz Erzurum motiflerini bakır levhalar üzerine işlemeye başladık. Bakır atölyesinde işe 5 kişiyle başlamıştık şimdi 40 kişi çalışıyor. Bakır atölyesinde çalışan sayısını bu sanat dalının öğrenilmesiyle birlikte 200- 300 kişiye çıkarmayı düşünüyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e bize verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz. Dubai ve İran'a bakır ürünler satmaya başladık. Yakın bir gelecekte da Avrupa ve dünyanın her tarafına hediyelik ürünler ihraç edeceğiz."

FOTOĞRAFLI