Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. A.Vahap Yağanoğlu "Bizim hiçbir zaman tükenmeyecek enerji kaynağımız biogazdır. TUİK verilerine göre ülkemizde 12 milyon sığır, 39 milyon koyun ve 243 milyon tavuk var. Bunlardan elde edilen gübre ile biogaz tesisleri kurulabilir. Bir sığırın gübresinden yılda 33 metreküp biogaz elde ediliyor. Türkiye enerji açığını biogazla kapatabilir" dedi.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü  öğretim üyesi Prof. Dr. A.Vahap Yağanoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de üretilebilecek enerjinin 3 katı daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Son günlerde Rusya ve ardından İran'la çıkan sorunlar nedeniyle ithal edilen doğal gazda kesinti olasılıkları çıktığını hatırlatan Prof. Dr. A. Vahap Yağanoğlu, bu nedenle ülkemizde önemli bir potansiyele sahip biogazı daha etkin kullanmak zorunda olduğumuza vurgu yaptı. Tarımsal ve hayvansal atıklarından önemli ölçüde biogaz üretimi yapılabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Yağanoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye enerji açığını biogazla kapatabilir. Sadece sığır, koyun ve tavukların atıkları ile Türkiye'de 2 binin üzerinde büyük kapasiteli biogaz ünitesi kurabiliriz. Ayrıca 30 bin köyde,çiftçi bazında ise 1 milyon biogaz ünitesi yapmamız mümkün. Oysa şimdiye kadar sadece 36'sı çalışan 58 biogaz ünitesi var. O da daha çok Kocaeli ve İstanbul civarlarında. Son yıllarda özellikle Almanya, İsveç ve Danimarka'da yaygındır. Almanya'da 3 bin 500 biogaz tesisi bulunmaktadır. TUİK verilerine göre ,ülkemizde 12 milyon baş sığır, 39 milyon baş koyun-keçi ve 243 milyon adet tavuk-hindi varlığı olup, bunların atık miktarı 84 milyon tondur. Bir sığırdan yılda 33 metreküp, 12 milyon sığırdan 363 bin 636 metreküp biogaz üretiliyor. Ham maddesi gübre olan biogaz tesisleri kurulur. Sadece 4 sığırı olan bir yetiştirici, yıllık olarak evinin mutfak ihtiyaçlarını, ısınmanın büyük bir bölümünü biogazdan sağlayabilir. Gıda,Tarım ve Hayvancılık ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları harekete geçerek bu tesisleri aile veya köy bazında kurulmasını sağlayarak 1 milyonun üzerinde tesisi işletmeye açabiliriz. Bu da bizim enerji ihtiyacımızın önemli bir bölümünü karşılayacaktır. Ayrıca yılda 51,5 milyon ton tahıl sapı, 12,6 milyon ton şeker pancarı yaprağı yeterince değerlendirilmiyor. Biokütle enerji olarak biogaz, biodizel ve bioetanol üretimine vakit geçirilmeden başlanılmalıdır."

FOTOĞRAFLI