Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın İzmir'deki görüşmelerinin ardından, İzmir- Selanik arasında yapılacağı açıklanan feribot seferlerinin başlaması için, Türk ve Yunan heyetlerin teknik detaylara yönelik görüşmeleri sürüyor.
İzmir'de Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile her iki ülkenin 11'er bakanının geçen salı günü yaptığı görüşmelerin ardından, İzmir- Selanik arasında feribot seferlerinin yapılması kararının da alındığı açıklandı. Bu karar doğrultusunda, görüşmeler sırasında, feribot seferleri için iyi niyet anlaşmasına imza atan Selanik Liman Müdürü Dimitros Markis ve beraberindeki heyet, İzmir'de kaldı. İzmir Liman İşletmesi Müdürü İsmet Canbaz, seferlerin yapılabilmesi için maliyet hesaplamalarının ve diğer görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Selanik Liman Müdürü Dimitros Markis ile iyi niyet sözleşmesine imza atan İsmet Canbaz, feribot seferleri sayesinde, Avrupa'ya geçmek isteyen Türklerin ve lojistik firmalarının, Selanik üzerinden kısa bir yol ile istedikleri bölgeye ulaşabileceklerini belirtti. Canbaz, sefer yapacak Ro-pax türü feribotun, 80 TIR, 200 otomobil ve 300'e yakın yolcu taşıyabileceğini belirtti.
AVRUPA'YA YENİ KAPI
Anlaşmanın İzmir için önemine dikkat çeken İzmir Liman İşletmesi Müdürü İsmet Canbaz, "Bu yolla İzmir'in Avrupa'ya açılması yönünde bir aşama daha katedilecek. Bu iyi niyet sözleşmesi, iki ülkenin ticaretine, dostluk ve barışına önemli katkı sağlayacak. Ege ve ülke turizmine, lojistik sektörüne önemli katkılar sunacak" dedi.
Şu anda Çeşme'den Ro-Ro gemileri Çeşme-Trieste hattında çalışıyor. Küçük feribotlar da Çeşme- Sakız Adası arasında düzenli seferler yapıyor.
ADA TURLARI 1 MAYIS'TA BAŞLIYOR
İzmir Liman İşletmesi Müdürü Canbaz, bu yıl Yunan adalarının da içinde olduğu kruvaziyer turlarla ise İzmir'e toplam 49 seferin düzenleneceğini belirtti.
İlk tur seferinin 1 Mayıs'ta İzmir'den başlayacağını dile getiren Canbaz, "Önceden planlanan 78'di. Fakat iptallerden sonra bu sayı 46'ya düştü. Son anda üç sefer eklendi ve sayı 49'a çıktı" bilgisini verdi.

FOTOĞRAFLI