ADANA, () - ADANA'da, bir camide öğle namazından sonra vantilatörün açılması nedeniyle çıkan kavgada 'darp ve hakaret' sonucu haklarında soruşturma başlatılan bir şüpheli ile iki müşteki, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu tarafından görevlendirilen uzlaştırmacı aracılığıyla anlaştı. Uzlaştırma sonucunda olayın şüphelisi, şikayetçilerin talebi üzerine aynı camiye Kur'an öğrenmeye gelen Suriyeli öğrencilere kitap bağışlayarak ceza almaktan kurtuldu.
Selahattin Eyyübi Mahallesi'nde bulanan Kiremithane Yeni Cami'de, 15 Mayıs'ta 49 yaşındaki İrfan Alcan, öğle namazından sonra havanın sıcak olması nedeniyle cami içinde bulunan vantilatörü açtı. Bu sırada tespih çeken 51 yaşındaki H.A., vantilatörün gürültü yaptığını ve rahatsız olduğunu belirterek kapatmasını istedi. Bunun üzerine İrfan Alcan ile H.A., vantilatörün açıp kapanması nedeniyle tartışmaya başladı. Tartışma sırasında H.A., iddiaya göre İrfan Alcan ile kendilerini ayırmaya çalışan cami cemaatinden Abdülkadir Sarıboğa'yı yumruklayıp hakarette bulundu. Kavga güçlükle ayrılırken, İrfan Alcan ile Abdülkadir Sarıboğa, polise gidip şikayetçi olunca soruşturma başlatıldı.
Müşteki Alcan ve Sarıboğa ile şüpheli H.A., verdikleri ifadelerinde uzlaşmayı kabul ettiklerini bildirince, dosya Uzlaştırma Bürosu Savcısı Faruk Salman tarafından uzlaştırmacı Adana Adliyesi İdari İşler Müdürü Recep Yalçınoğlu'na verildi.
UZLAŞTI, CEZADAN KURTULDU
Uzlaştırmacı Yalçınoğlu, müştekilerle görüşüp uzlaşma şartı ve talebini aldı. Müştekiler kendileri için bir şey istemediklerini belirtip, olayın camide meydana geldiğini anımsatarak, camiye Kur'an öğrenmeye gelen Suriyeli çocuklar için kitap yardımı yapmasını talep etti. Uzlaştırmacı Yalçınoğlu'nun görüştüğü şüpheli H.A. da uzlaşmayı kabul ederek müştekilerin talebini olumlu karşıladı. H.A., iç savaştan kaçarak Adana'ya sığınan ve camiye gelen 50 çocuğa verilmek üzere Kur'an-ı Kerim okumayı öğreten kitaplar alarak Cami İmamı Mustafa Parmaksız'a teslim etti. Uzlaşma ile alınan kitaplar, şikayetçi İrfan Alcan ile Cami İmamı Parmaksız ve uzlaştırmacı Recep Yalçınoğlu koordinesinde camiye gelen Suriyeli çocuklara dağıtıldı. Uzlaşma sonucu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen şüpheli H.A., böylece 'Kasten Yaralama' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar, 'Hakaret' suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmaktan kurtulmuş oldu.
CEZALANDIRICI SÜREÇTEN İŞBİRLİĞİNE
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu Savcısı Faruk Salman, uzlaşmanın, adalet sistemini cezalandırıcı bir süreçten işbirliğine dayalı bir sürece dönüştürdüğünü, tarafların uzlaşmayı kabul etmelerinin kendilerinin yararına olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI