Mustafa ERCAN/MERSİN, () - TÜRKİYE Adalet Akademisi, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nce yürütülen 'Türk Yargısının İfade Özgürlüğü Konusunda Kapasitesinin Güçlendirilmesi' projesi kapsamında, Mersin'de düzenlenen seminerle hakim ve Cumhuriyet savcılarına eğitim verildi.
Hilton Otel'de gerçekleştirilen eğitime, Türkiye Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Mikail Özdemir, Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nebi Kurtgöz, Proje Yöneticisi Tankut Soykan'n yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından gelen hakim ve Cumhuriyet savcıları katıldı. Seminerin açılışında konuşan Nebi Kurtgöz, Türk yargısının ifade özgürlüğü konusunda kapasitesinin güçlendirilmesinin önemli olduğunu, yapılan seminerin bu anlamda yararlı olacağını söyledi.
Ardından söz alan proje yöneticisi Tankut Soykan, ilk olarak merkezi Strasbourg'ta bulunan Avrupa Konseyi hakkında bilgi verdi. Soykan konuşmasının devamında son yaptığı reformlarla Türkiye'nin profilinin Avrupa Konseyi içerisinde yükselmeye başladığını ifade ederek, "Türkiye'nin insan hakları alanında, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının tanınması, tazminat komisyonlarının kurulmasıyla da daha önceki bazı olumsuz imajını da Avrupa Konseyi nezdinde kırılmaya başladığı bir dönemdeyiz. Bu tür olumlu gelişmelerin devamı içinde Avrupa Konseyi Ankara Ofisi olarak biz elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Tankut Soykan ayrıca, Avrupa Konseyi Ankara Ofisi olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne entegrasyonu için bir çok proje yürüttüklerini ancak özellikle yargı alanında çalışma yaptıklarını kaydetti.
'MART 2017'YE KADAR DEVAM EDECEK'
Türkiye Adalet Akademisi Başkan Yardımcısı Mikail Özdemir ise projenin ifade özgürlüğü projesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Yargı ile ilgili tüm kurumlar bu projenin paydaşıdır. Bu projemizi gerçekten geniş kapsamlı bir projedir. Bu anlamda son dönemde çok sayıda seminer ve çalıştay yapılıyor. Mart 2017'ye kadar bu çalışmalar devam edecektir. İnşallah hayata geçirdiğimiz bu proje amacına ulaşır. İfade özgürlüğü çok popüler ve her zaman Türkiye'nin gündeminde olan bir konudur. İfade özgürlüğü nerede başlar, nerede biter? Nerede suç oluşturur, nerede özgürlük kapsamında değerlendirilir? Bunu bu seminerimizde değerlendireceğiz. İnşallah güzel bir çalışma olur."
Konuşmaların ardından seminere katılan hakim ve Cumhuriyet Savcıları farklı salonlarda basına kapalı olarak yapılan eş zamanlı seminerlerle katıldı. Proje seminerleri 27 Mayıs'ta sona erecek.

FOTOĞRAFLI