Mustafa KOZAK/ANTALYA, () - KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, insanlığın gördüğü en büyük belalardan biri olarak nitelendirdiği IŞİD'in, İslam'ın ve Müslümanlar'ın sembollerini kullanarak hem insanları katlettiğini, hem de tarihsel mirası yok ettiğini söyledi.
Bakan Ömer Çelik, Antalya Müzesi'nde, Perge Antik Kenti'nden çıkarılan eserlerin sergilendiği salonda incelemelerde bulundu. Bakan Çelik'e Vali Muammer Türker, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi eşlik etti. Çalışanlarla tek tek selamlaşan Bakan Çelik'e müze müdürü Mustafa Demirel, Perge'de 2 yıldır Antalya Müzesi'nin gerçekleştirdiği kazılarla ilgili bilgi verdi. Bakan Çelik, aralarında Roma Dönemine ait çıplak Afrodit heykelinin de bulunduğu salonda mermerden yapılan at heykelini ilgiyle inceledi. Bakan Çelik, 13 heykelin bulunduğu salonda İmparator Caracalla'nın heykeli önünde gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Çelik, "Antalya'nın Perge antik kentinde 2013-2014 yıllarında özellikle batı caddesinde çok önemli eserler çıktı. Özellikle İmparator Caracalla heykeli, imparatorun hemen hemen tek heykeli hüviyetinde" dedi.
IŞİD BELASI
Konuşmasında Irak ve Suriye'de tarihi eserleri yağmalayan IŞİD terör örgütüne de değinen Bakan Çelik, şöyle devam etti:
“Bu terör örgütü insanlığın gördüğü en büyük belalardan biri. Maalesef bu örgüt, İslamın ve Müslümanların sembollerini kullanarak, hem insanları katlediyor, hem de tarihsel mirası yok ediyor. Tarihsel mirasın yok edilmesi karşısında ben defalarca çağrı yaptım. Özellikle UNESCO Direktörü ile Newyork'ta özel bir görüşme yaptım. Irak ve Suriye'deki tarihsel mirasın korunmasıyla ilgili. Bu tarihsel miras şu anda iki şekilde tahrip ediliyor. Biri bu IŞİD dediğimiz terör örgütü gibi barbarların eliyle katlediliyor. Bir diğeri de maalesef batı ülkelerinden gelen kaçakçılarla oluyor. Kaçakçılar bu eserleri çalıyor. Muhtemelen biz bunların bir kısmını 100 sene sonra 50 sene sonra birtakım batı ülkelerinde göreceğiz. Halbuki bunlar kendi coğrafyamızın ortak eseri. Biz bu kadar kültürlerarası, medeniyetler arası savaşın konuşulduğu bir dönemde bu eserlerin aslında batı düşüncesinin Anadolu'ya, Anadolu'nun batı düşüncesine bağlayan köprüler olması açısından da çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz."
Antalya'nın turizminde, Antalyanın tanıtımında bu eserlere tek tek önem vereceklerini de anlatan Bakan Çelik, Antalya Müzesi'nin genişletilmesi için de çalışmalar yapacaklarını söyledi. Karayolları misafirhanesini kastederek “İstediğimiz bir misafirhane var. Şimdi bunu sayın valimizle ve büyükşehir belediye başkanımızla konuştuk. Onun buraya kazandırılması bakımından yeni bir girişimde bulunacağız. İnşallah önümüzdeki dönemde hem Perge'ye, hem de Antalya'daki diğer antik kentlere daha çok kaynak aktaracağız. Bu kaynaklarla 2 sene içinde bu kadar eserin çıkartılmış olması, Antalya'nın sahip olduğu potansiyeli gösteriyor. İnşallah yeni sürprizlerimiz olacak. Özellikle bu salondaki eserlerin bazılarının başka bir benzeri yok. Bundan sonra dijital ortamda da bunların tanıtımını yapacağız" dedi.
Açıklamanın ardından salonun sonundaki çıplak Afrodit heykelinin önünden çıkıp giden Bakan Çelik, ardından müze bahçesinde incelemelerde bulundu.

FOTOĞRAFLI