Turgay İPEK/ERZURUM, () - CUMHURİYET'in temellerinin atıldığı Erzurum'daki Kongre binası, yapılan restorasyonun ardından ziyaretçi akınına uğruyor. Kongre binasını bu yılın 5 ayında 38 bin 414 kişi ziyaret etti.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında 23 Temmuz- 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında, Kurtuluş Şavaşı meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi'nin toplandığı bina, 10 Ocak 2011 günü protokolle TBMMye devredildi. Sivas Kongresi binasıyla birlikte TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı bünyesine alınan Erzurum Kongre binasının bakımsızlıktan iç ve dış sıvaları döküldü. Çocuklar bahçesinde top oynadıkları için bazı pencerelerin camları kırıldı. Duvarlarına çeşitli yazıların yazıldığı kongre binasında delegelerin oturduğu salon dışında kalan bölümlerde örümceklerin ağ ördüğü görüldü. GÜNDEME GETİRİNCE RESTORE EDİLDİ İki katlı ve çok sayıda odası bulunan 5 bin 200 metrekarelik kapalı alanı bulunan kongre binasının içler acısı durumu Doğan Haber Ajansı () tarafından haber yapılınca TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığından sağlanan yaklaşık 3.5 milyon lira ödenekle, restorasyona alındı ve 2014 yılında tamamlandı. Tümüyle yenilenen Kongre binası 23 Temmuz 2014'de dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve bakanlar tarafından ziyarete açıldı.
'GELECEK NESİLLERE ÇOK İYİ ANLATMALIYIZ' Erzurum İl Kütür ve Turizm Müdür Vekili Hasan Mazlumoğlu, Tarihi Erzurum Kongre binasını insanların uğramadan geçemeyeceği bir mekan haline dönüştürmek istediklerini söyledi. Ziyaretçilere, milli mücadele tarihini çok iyi bilen yazar Demet Çizmelioğlu'nun rehberlik ettiğini belirten Mazlumoğlu, binanın haftanın 7 günü 08.00- 18.00 saatleri arasında ziyarete açık olduğunu kaydetti. Mazlumoğlu, şunları söyledi: "Burası, kurtuluş destanının yazıldığı ve yazanlara da ev sahipliği yapan bir mekan. Gelecek nesillere çok iyi anlatmalıyız. Bizim en büyük eksikliğimiz tarihi doğru ve iyi bilmiyoruz. Erzurum'un kıymetini anlamak için tarihini ve halkının neler yaşadığını bilmemiz lazım. O yaşananlara tanıklık eden mekanların iyi tanıtılması lazım. Tarihi bina Milli Saraylar'dan Valiliğimiz eliyle Kültür ve Turizm Müdürlüğüne tahsis yapıldı. Burayı bakanlığımızın birtakım faaliyetlerinin de sergileneceği, insanımızın uğramadan geçemeyeceği mekan haline dönüştürmek istiyoruz. Ziyaretçi sayısı sürekli yukarı çıkıyor. Buraya gelenlerin profilini tespit ediyoruz. Bu yılın ilk 5 ayında 38 bin 414 kişi ziyaret etti. Askeri okullar milli mücadele derslerini burada işliyor. Kongre veya sempozyum için gruplar halinde geliyor." 1925'TE YANGIN GEÇİRDİ Merkez Yakutiye ilçesinin Kongre Caddesindeki tarihi bina, 19'uncu yüzyıl sonlarında yapıldı. Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında, İdadi Mektebi (Lisesi) olarak hizmet veren bu binanın birinci katındaki salonda toplandı. 1925 yılında geçirdiği yangında binanın tüm ahşap bölümleri yandı. Yangından sonra onarılan bina, Atatürk Yapı Meslek Lisesi, daha sonra Fen Lisesi, 1998 tarihinden itibaren Güzel Sanatlar Lisesi olarak hizmet verdi. Binanın halen ikinci katında bulunan salon ve salona açılan iki oda, Kongre Müzesi olarak kullanılıyor. müze statüsünde bulunan salonda kongre üyelerinin fotoğrafları, özgeçmişleri, o dönemden kalma sıralar ve benzeri belgeler sergileniyor. FOTOĞRAFLI