Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ÇİN Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, iç savaşın sürdüğü Suriye'de bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğini söyledi.
Uzun süre İran'ın başkenti Tahran'da da görev yapan ve Ortadoğu'yu yakından tanıyan Büyükelçi Yu Hongyang, beraberindeki 15 kişilik bürokrat ve Çinli iş dünyası temsilcileriyle birlikte Adana Valisi Mustafa Büyük'ü ziyaret etti. Vali Büyük, Adana'nın yatırım ve ticari potansiyelini anlattı. Çukurova'nın dünyaya açılan kapısının Adana olduğunu vurgulayan Vali Büyük, Türkiye ve Çin arasındaki iyi ilişkilerin daha da geliştirilmesini dileyip, Adana'ya da yatırım çağrısında bulundu. Türkiye ve Çin arasında 2 bin yılı aşan dostluk ilişkilerin olduğunu belirten Büyükelçi Yu Hongyang ise, "Her alanda işbirliğimiz ve dostluk sürekli pekişiyor. Türkiye'de ve Adana'da önemli Çin yatırımları var. Bu işbirliğini daha da geliştirmek istiyoruz. Bu amaçla burada bulunuyoruz" diye konuştu.
'ÜLKELERİN MENFAATLERİNE ÖNEM VERİLMELİ'
Gazetecilerin Suriye'deki yaşananlarla ilgili sorularını yanıtlayan Hongyang, şunları kaydetti:
"Çin tarafı olarak Suriye konusuna çok önem veriyoruz. Birleşmiş Milletler Özel Elçisi'nin çabasını takdir ediyoruz ve onun çabası sonucu bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Umuyoruz ki ileride uluslararası çabaların sonucu ve diyalog yoluyla, ülkelerin menfaatlerine önem verilerek sorunun bir an önce çözülmesini temenni ediyoruz. Suriye'de ateşkes bir an önce sağlansın ve huzura kavuşsun."
Adana Valisi Mustafa Büyük, açıklamanın ardından heyetteki kişileri tanıtan Büyükelçi Yu Hongyang'a fincan takımı armağan etti. Büyükelçi Yu Hongyang da ülkesine özgü bir seramik vazoyu Vali Büyük'e sunarken, heyetteki bir iş kadın da ziyaretle ilgili özçekim yaptı.

FOTOĞRAFLI