Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ADANA Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Ankara'daki patlamada yaşamını yitirenler için yürüyüş yapmak isteyen ve aralarında kendisiyle birlikte CHP Milletvekili İbrahim Özdiş, oda başkanları ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerine polisin biber gazlı müdahalesine sert tepki gösterdi. Çıtırık, 'Bu terör ile ülkemiz yaşamak durumunda' dediğini söylediği Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'e de 'Ayıp utan, çıkar o cübbeni' dedi.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısına CHP Adana Milletvekilleri İbrahim Özdiş, Zülfikar İnönü Tümer, Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Eğitim-Sen Şube Başkanı Ahmet Karagöz, Makina Mühendisleri Şube Başkanı Hasan Emir Kavi katıldı. Dün polisin yaptığı müdahale sırasında devlet terörü yaşadıklarını savunan Baro Başkanı Çıtırık, "Dün emek ve demokrasi güçleri olarak Büyükşehir Belediyesi önünde toplanıp Atatürk Parkı'na yürümek istedik. İçinden geçtiğimiz bu sıkıntılı süreçte terörün her türlüsünü, etnik terörü, devlet terörü kınayacak şekilde basın açıklaması yapıp dağılmak üzere bir araya geldik. Biz terörü kınamak için gittiğimizde devlet terörüne doğrudan maruz kaldık. Adana Milletvekili, İl Valisi'ne ulaşamıyor. İl Valisi telefonuna cevap vermiyor. Gösteri Yasası'nın 10'ncu maddesine göre Türkiye'de izin sistemi yoktur. Bildirim sistemi vardır. İleri demokrasinin modern uygulamalarından, dün 15 yurttaş, nasibini aldı" dedi.
YARGITAY BAŞKANI'NA SERT TEPKİ
Kanunlara herkesin uyması gerektiğini belirten Çıtırık, sözlerine şöyle devam etti:
"Düşünebiliyor musunuz, bu memlekette 68 hakim, savcı açığa alındı. 14 hakim, savcı hakim ihraç edildi. Bine yakın hakim ve savcı sürgün edildi. Niye? vermiş oldukları kararlardan, savcılar düzenledikleri iddianameden dolayı. Hani mahkemeler bağımsızdı. Hani mahkemelerin bağımsızlığı, hakim savcıların teminatı vardı. Yine aynı kaçak saray değil miydi, 7 ay sonra ekrana çıktığında Can Dündar ve Erdem Gül'ün bu haberleştirmesinden, yazı dizisinden dolayı hesabın sorulacağını söyleyen. Yani yargı Türkiye'de bir tehdit aracıdır. 'Bizim Ankara'da yargıçlar var' diyebileceğimiz şekilde, Türkiye hakim ve savcıları, baroların avukatların vermiş olduğu, onurlu dik mücadeleyi, maalesef omurgalı bir duruş sergileyememeleri nedeniyle bu hale gelinmiştir. Bu kadar hukuksuzluğun yaşandığı bir süreçte sesini çıkarmayan Yargıtay Başkanı, bizlere diyor ki, 'Terörle yaşamaya alışın.' Ayıp utan, çıkar o cüppeni. Gelinen nokta endişe vericidir. Karamsarlık, korku, yılgınlık faşizmin beslendiği yerlerdir. Biz hukuk devleti mücadelesini vermek zorundayız. Vermeye de devam edeceğiz."

FOTOĞRAFLI