İZMİR'in Çeşme İlçesi'ndeki Kaymakam Mustafa Erkayıran, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi nedeniyle bazı turların iptal edildiğini, kamu görevlilerinin yıllık izinlerinin iptal edilmesiyle birlikte kaybın daha da arttığını vurguladı.
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB)'un düzenlediği toplantıda darbe girişiminin yaşandığı geceyle ilgili açıklama yapan Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran, turizmin etkilendiğini dile getirdi. Kriz merkezi olarak 15 Temmuz'da Emniyet Müdürü ve Jandarma Komutanı ile görevlerine devam ettiklerini açıklayan Erkayıran, "Jandarma normalde, gerek otoban çıkışında gerekse diğer bölgelerde güvenlik tedbirini her zaman aldığı halde, biz o gece jandarmayı göreve çıkarmadık. Asker yolu kesmiş veya asker sokaklarda geziyor, darbenin uzantısıymış imajını vermemek için, o gece, hiçbir şekilde jandarma göreve çıkmadı. Jandarma Komutanı da hep benim yanımdaydı. Sabah 05.00'e kadar beraberdik" diye konuştu.
Otellerde kalan turistlerin gece yarısı sela okunmasından etkilendiği bilgisini aldıklarını ifade eden Erkayıran, sela okuması da kestiklerini açıkladı. 16 Temmuz'da turlara gelen turist sayısında net bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Mustafa Erkayıran, "Ertesi gün tur operatörlerinin başkanı Köksal Hantal beyle görüştüm. Turlara gelen kişi sayısının yüzde 25'lere düştüğünü söyledi. Gece boyunca darbe teşebbüsünü izleyen insanların ertesi gün tura çıkmamaları oldukça doğal. 'Siz zarar etseniz de tura çıkın' dedim. 'Çeşme'de turlar da kalkmıyormuş cümlesi kurulmasın' dedim. Belki zarar ettiler ama tura çıktılar. Daha sonra ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel beyle görüşerek iptaller olup olmadığını sordum. Yüzde 10 civarında iptal vardı. Ama kamu görevlilerinin yıllık izinleri iptal edilince kaybımız yüzde 40-50'lere ulaştı" dedi.

FOTOĞRAFLI