Kadri KAYA- Fatih Emrah ERDOĞAN/AYVALIK, EDREMİT (Balıkesir), () - BALIKESİR'in Ayvalık, Güre ve Altınoluk gibi Kuzey Ege'nin önemli turizm merkezlerinin bulunduğu Edremit Körfezi'ndeki otel ve pansiyonlardaki rezervasyonlarda, bayram tatilinin 9 güne çıkarıldığının açıklanmasıyla büyük artış yaşandı. Bayramda yüzde 80'nin üzerinde doluluk beklenirken, turizmciler sonrası için ise endişeli.
Balıkesir'in Kuzey Ege kıyıları önemli turizm merkezlerini barındırıyor. Cunda Adası ve Sarımsaklı Plajı ile çok sayıda ada, koy ve plajlarıyla ünlü Ayvalık, mavi bayraklarıyla plajlarıyla tanınan Burhaniye ve Edremit ilçeleri, 27 binin üzerinde yatak kapasitesi ve 130 bin civarında ikinci konutuyla her yıl büyük oranda yerli turistlerin tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Bölgede, turizm belgeli ikisi beş, ikisi de dört yıldızlı olmak üzere toplam 15 otel, 6 özel konaklama tesisi, 1 butik otel, 1 pansiyon ve 21 bakanlık belgeli konaklama tesisi ile belediye belgeli 211 konaklama tesisinin bulunduğu Ayvalık, 18 bin yatak kapasitesiyle bölgenin turizmdeki lokomotifi durumunda.
Rusya ile yaşan uçak krizi, son günlerde artan terör olayları, yabancı turist sayısında düşüşe neden olurken turizmcileri zor bir sezon bekliyor. Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla moral arayan turizmciler, umutlu. Bayram tatilinin 9 gün olmasıyla birlikte yöredeki konaklama tesislerinin rezervasyonlarında artış yaşanmaya başlandı. Yörede, bayramda yüzde 80'in üzerinde doluluk oranı bekleniyor.
70'li yıllardaki turizm ivmesini son yıllarda yeniden kazanmaya başlayan Ayvalık'ta turizmciler bayram ve yaz sezonu için değil, sonrası için endişeli. Havaların ısınmasıyla birlikte kalabalıklaşan Ayvalık, yeni açılan otel ve pansiyonları ile yatak kapasitesini arttırırken yaz sezonu ve bayram tatili hazırlıklarına hız verdi. Güre ve Altınoluk'taki tesisler ise umudunu termal turizme bağlamış durumda.
'BAYRAMDA AYVALIK'TA SIKINTI OLMAZ'
Bayram tatili ve yaz sezonuna ilişkin değerlendirme yapan Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği (AYTUGEB) Genel Sekreteri ve Ayvalık Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Ümit Özgültekin, "Bayram tatilinin hiçbir yıl Ayvalık için sorun olmadı. Ayvalık bu bayramda dolu olacaktır. Bayram tatiline çıkacak vatandaşlarımız genelde son günlerde daha yoğun olarak rezervasyonlarını yaptırıyor. Bayramda Ayvalık'ta bir kayıp olacağını düşünmüyoruz çünkü Ayvalık, kısa dönem tatil yeri. İstanbul, İzmir, Balıkesir ve Bursa'ya yakın olan biziz. Uzun dönem tatil yapanlar güneyi tercih ediyor. Uzun tatiller hiçbir zaman Ayvalık'a yaramıyor. Güneye yarıyor. Bu yaz sezonunda da Ayvalık'ta sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum bu açıdan. Bizim için sorunlu dönem Şubat 15- Haziran 15 arası ile Eylül 15'ten Aralık'a kadar olan dönem. Bu aylarda gelen yabancı turisti kaybettik. Bu Türkiye'nin genel politikası sonucu olan bir kayıp. Yabancı turisti kaybettiğimiz için sezonun başını ve sonunu dolduramıyoruz. Esas problem okullar açıldıktan sonra başlayacak ve turizmcinin o dönem desteğe ihtiyacı olacak. Yerli turistimiz 2.5 ay geliyor. Ancak, bu 2.5 ayla 12 ayı besleyemeyiz. Sıkıntımız bu yönden. Ayvalık olarak biz o dönem için gerek fuarlara gidip bağlantı kurarak gerek Windsurf Şampiyonası, Hasat Şenliği gibi etkinlikler düzenleyerek hazırlanmaya çalışıyoruz. Çünkü durum gösteriyor ki yabancı turisti kaybettik. 2017 için de bu geçerli. 2018 ise soru işareti. Önümüzde iki senelik bir sıkıntı görüyoruz" dedi.
'BAYRAMDA ÇOĞUNLUKLA YERLİ HALKA HİZMET EDECEĞİZ'
30 pansiyonun üye olduğu Ayvalık Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Hatice Arga, turizmde yaşanan olumsuzluklara karşın umudunu koruduğunu söyledi. Arga, "Turist güneye de kayacak ama Ayvalık artık popüler bir yer oldu. Bayram için rezervasyonlar güneye de kayabilirdi. Ancak , olmadı. Rezervasyonlar hızla devam ediyor. Ayvalık ve yöresinde bayramda yüzde 80 doluluk olacaktır. Çünkü yerli halka hizmet edeceğiz. Yabancı grupları ağırlayan bir kaç tesis var. Ancak diğer tesisler yerli turisti ağırlıyor. Umutluyum. Bence bayram tatili iyi geçecek. Bütün arkadaşlar enerjisini yoğunlaştırsın. Gelen misafirlerimizi iyi ağırlayalım. Fiyatları artırmayalım. Oda fiyatlarımızı geçen yıla sabitledik. Pansiyonlarımızda sabah kahvaltısı dahil olmak üzere günlük kişi başı 80 ile 100 lira arasında fiyatlarımızı sınırladık. Ayvalık'ta turizm sezonu yabancı turist olmasa da yerli turistle son derece hareketli geçecek" dedi.
Ayvalık'ta çok sayıda yeni otel ve pansiyon açıldığını da ifade eden Arga, "Çok güzel, yeni mekanlar da oldu ancak pansiyoncular olarak Sarımsaklı'daki kayıt dışı kiraya verilen evler bizi biraz buruyor. Çünkü vergisini veren mağdur oluyor vermeyenler kaliteyi düşürüyor. Bu evlere dikkat edilmeli" dedi.
'OTELLER DOLUYOR, PANSİYONLAR HALEN BOŞ'
Bayram tatili öncesinde Edremit ve yöresinde de konaklama tesislerinde rezervasyon hareketliliği yaşanıyor. Edremit Kahveciler Gazinocular ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa Aydoğan, "Her bayram öncesi yaşanan rezervasyon artışı şimdide söz konusu. Bu iç turizmdeki hareketlilik. Bayram sonrası için çok fazla bir hareket gözükmüyor. Otellerimizde bayram tatili için rezervasyonlar yapılmaya başlasa da pansiyon ve ev pansiyonlar hala boş. Ancak, bayrama yakın pansiyonlarda da rezervasyon hareketliliği yaşanır. Ramazan bayramı nedeniyle yapılan erken rezervasyonlar ile şu anda 9 günlük tatil için Edremit'te yüzde 70'lik bir kapasiteye ulaşılmış durumda. İsteğimiz bu durumun bayram tatilinden sonrası için de yaşanması ama ülke genelindeki turizme bakıldığında bu da pek mümkün görünmüyor" dedi.

FOTOĞRAFLI