Emre BAYLAN/ANTALYA, () - ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel, dün Belek'te esnafın kepenk indirme ve taksicilerin kontak kapatma eylemlerine ilişkin, "Bir takım sokak eylemlerinin işimizi kolaylaştırmayacağı, aksine çok daha fazla zorlaştıracağı da malum. Eğer mesele protestoyla çözülecekse, çözülme şansı vara buyursun arkadaşlar netice alacaklarını düşünüyorlarsa 'Demokratik haktır' diyelim" diye konuştu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle başlatılan 'Antalya Destinasyon Tanıtım Çalışması'nın ilk etap sonuç ve değerlendirme toplantısı Akra Barut Otel'de yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, TÜROFED Onursal Başkanı Ahmet Barut, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Nizamettin Şen, Antalya Havalimanı işletici firması ICF Airports'un Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel ve ANSET Genel Müdürü Gaye Doğanoğlu katıldı.
YERİMİZDE OTURUP TURİST BEKLEYEMEZDİK
Başkan Türel, konuşmasında turizm endüstrisinin ciddi bir türbülans yaşadığı süreçte oturarak turistlerin Antalya'ya gelmesini bekleyecek bir noktada olamayacaklarını söyledi. Onun için turizmde en önde gelen sivil toplum örgütleriyle çok hızlı bir şekilde bir araya gelerek neler yapılacağı konusunda çok önemli bir süreci başlattıklarını aktaran Türel, "Antalya Destinasyon Tanıtım Çalışmaları elbette ki bu süreci iyi yönetmek için Antalya turizmine yeni pazarlar kazandırmak ve farklı dallarda turizm çeşitliliğini sağlam ve yaşanan sıkıntıları da ortadan kaldırmak ve mevcut durumda daha iyi götürmek amacıyla ortaya çıktı. Çalışmalar ilk etabı itibariyle, 22 Mayıs - 31 Ekim tarihlerini kapsayacak şekilde planlandı" dedi.
İlk etabın ilk dönemi tamamlanan çalışmanın Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirildiğini belirten Türel, projenin bütçesinin 250 bin Euro olduğunu söyledi.
ANTALYA GÜVENLİ BİR DESTİNASYON
Turizmin çok kısa vadede sonuç alınabilecek bir sektör olmadığının altını çizen Türel, ancak yapılan hiçbir çalışmanın karşılıksız kalmayacağını söyledi. Bu yapılan çalışmalarını sonuçlarını Antalya'nın kısa orta ve uzun vadede göreceğinin altını çizen Türel, "Keşke bugün, 'Rusya pazarında 3 milyon geriledik yerine bu pazardan şu kadar turisti koyabilsek' diyebileceğimiz kadar kolay bir sektör olsaydı" dedi.
Bu nedenle bu çalışmaların mutlaka geri dönüşü olacağının altını çizen Türel, şunları söyledi:
"Yapmış olduğumuz temaslarda bugüne kadar hiç karşılaşmadığımız derecede geri dönüşlere muhatap olmak bizi gelecek için umutlandırdı. O yüzden bu çalışmaları sürdürülebilir hale dönüştürmek gibi bir niyetimiz de var. Yurtdışı temaslarımız doğrultusunda heyet, Almanya, Avusturya, Danimarka, İsveç, Norveç olmak kaydıyla 5 ülkede temaslarını tamamladı. Gittiğimiz her ülkede tur operatörleri ve yabancı basın mensuplarıyla toplantılarımız oldu. Basın toplantıları düzenlenecek Antalya'nın güvenli bir destinasyon olduğu özellikle belirtildi. Uluslararası organizasyonların, G-20, NATO Zirvesi, Strong Cities gibi ve Expo gibi önemli organizasyonların çok büyük bir başarıyla yapıldığı ifade edildi."
10 MİLYON KİŞİYE ULAŞILDI
Gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda Almanya'dan Bild ve Frankfurter Allgemeine ve turizm dergisi FVW, Avusturya'dan Kronen Zeitung başta olmak üzere tatil için Türkiye ve Antalya'yı tavsiye ettiğini belirten Türel, "Antalya Destinasyonu Tanıtım Projesi daha da genişletilerek devam edecektir" dedi.
Bu bağlamda atılmış adımların geri dönüşlerinin en azından medyada yer alma açısından güçlü bir şekilde alındığını kaydeden Türel, bu haberlerle ulaştıkları kişi sayısının 10 milyon olarak hesaplandığını söyledi.
BELEK'TEKİ ESNAF EYLEMLERİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, dün Belek'te taksici esnafının kontak, çarşı esnafının kepenk kapattığı eylemlerin turizmin zorlu geçen yılında işi kolaylaştıran bir yaklaşım olmadığını söyledi. Türel, şunları söyledi:
"Protestolarla sorunun çözülme şansı olsa protestolar yapılsın. Ama bu bindiği dalı kesmektir. Türkiye karşısında ön yargılı bir medya var. Zaten önyargılı medyanın eline geçtiğinde daha ciddi zarar var. Bir takım sokak eylemlerinin işimizi kolaylaştırmayacağı aksine çok daha fazla zorlaştıracağı da malum. Dolayısıyla bu konularda çok daha dikkatli olmak durumundayız. Eğer mesele protestoyla çözülecekse, çözülme şansı vara buyursun arkadaşlar netice alacaklarını düşünüyorlarsa 'Demokratik haktır' diyelim."
Avrupa'da gerçekleştirdikleri temaslarla basın yayın kuruluşlarının temsilcileri, genel yayın yönetmenleri ve CEO'larının kendilerine "Sizde ne oluyorsa saniyeler sonra bizde haber olur" dediğini aktaran Türel, "Hele hele sürekli konuştuğumuz Türkiye karşı önyargılı medyanın bu olaylar eline geçtiğinde bunun çok daha büyük bir zarara dönüşeceği açıktır. Keşke bu protestolarla çözülecek kadar kolay olsaydı" dedi.
Türel, kendilerinin Antalya'nın imajını çok büyük bir haklılıkla soruna kadar anlatırken bu imaja gölge düşürecek fotoğrafları kimsenin kapatamayacağını belirterek özellikle medyanın da milli menfaatler adına hassasiyet taşıması gerektiğini söyledi.
TÜROFED Başkanı Ayık da protestolar yerine dayanışmanın ön plana çıkması gerektiğini belirterek, "Herkesi mutedil olmaya, sağduyulu hareket etmeye ve bu sıkıntılı dönemi dayanışmayla geçmeyi tavsiye ediyorum. Sokaklara çıkmak ve eylem yapmakla hiçbir şeyi çözemeyiz" dedi.

FOTOĞRAFLI