IRAK ve Suriye'de IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilere kendi imkanları ölçüsünde yardım yapmaya çalışan Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği, AB'ye mülteciler ile ilgili yazı yazarak yardım talebinde bulundu ve bugüne kadar yaptıkları yardımları sordu. Birliğin Başkanı olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'a verilen yanıtta, bugüne kadar 20 milyon Euro gönderildiği, 2015 başında ise 19 milyon Euro daha gönderileceği belirtildi.

IŞİD'in Irak ve Suriye'deki saldırılarından sonra buralardan Türkiye sınırındaki yerleşim birimlerine göç etmek zorunda kalan yüz binlerce mülteciye kendi imkanları ölçüsünde yardım etmeye çalışan Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliğinin Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Gültan Kışanak, gerekli desteğin sunulması ve duyarlılığın artırılması için Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu'na bir rapor gönderdi.

Kışanak'a yazı ile yanıt veren Avrupa Komisyonu Kalkınma ve İşbirliği Avrupa Genel Müdürü Fernando Frutuoso de Melo, Türkiye, Irak ve Suriye topraklarının kesiştiği alanda yer alan Kürt bölgelerindeki mevcut insani durumu anlattıkları rapor için Avrupa Komisyonu Başkanı adına teşekkür ettiğini belirterek, şöyle dedi:

"Avrupa Birliği, 15 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirilen Dış İlişkiler Konseyi'nin sonuçları aracılığıyla, IŞİD ve diğer yandaş silahlı grupları tarafından gerçekleştirilen saldırıları, vahşeti ve başta etnik ve dini azınlıklar olmak üzere sivilleri hedef alan insan hakları ihlallerini ağır bir şekilde kınamıştır.

AB, insani krize en iyi şekilde cevap olabilmek için tüm araçlarını acil bir biçimde harekete geçirmiştir. Avrupa Komisyonu, savunmasız durumda olan mağdurlara barınma, yemek ve temel sağlık-bakım hizmeti için Türkiye'ye 20 milyon Euro tahsis etmiştir. Aynı zamanda, AB'ye üye ülkeler de AB Sivil Savunma Mekanizması aracılığıyla çeşitli ayni yardımlar sağlamaktadır.

AB İstikrar Aracı çerçevesinde 19 milyon Euro'luk diğer bir acil yardım paketi ise 2015 yılının başında kullanılabilir hale gelecektir. Bu paket, özellikle Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan mültecilerin kayıt işlemleri, bunlara hizmet sunumu ve geçim olanaklarının sağlanması için mültecilere ve evsahipliği yapan topluluklara yönelik olacaktır."

Avrupa Komisyonu Kalkınma ve İşbirliği Avrupa Genel Müdürü Fernando Frutuoso de Melo yazısında, Komisyonun, kısa vadeli desteğe ek olarak, sosyal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek ve Ezidi halkı da dahil olmak üzere tüm bölge halkları için bu olanakları geliştirmek amacıyla Irak ve Suriye'ye yönelik orta-uzun vadeli kalkınma yardımlarını harekete geçirmeyi planladığını belirterek, "Aynı zamanda, Türkiye'de kampların dışında kalan mültecilerin kayıt olmalarını kolaylaştırmak ve yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla AB Katılım Öncesi Araçları (IPA) çerçevesinde çok sayıda faaliyet üzerinde çalışmaktayız.

50 milyon Euro'ya ulaşan birçok program, AFAD ve BM ajansları ile işbirliği içerisinde uygulanacaktır. 13 Ekim tarihinde Ankara'da bulunan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı, Bakan Bozkır'a, tüm bu girişimleri anlatan ve birkaç ek fon hakkında bilgi veren bir mektup göndermiştir"dedi.

KIŞANAK: BELEDİYELER, MÜLTECİLER İÇİN 36.4 MİLYON HARCAMIŞTIR

Kışanak, birlik üyesi 117 belediye adına Sincar (Şengal) ve Kobani'den gelen mülteciler ile ilgili yaptıkları çalışmaları geçtiğimiz 30 Ekim'de basın toplantısında anlatmıştı. Kışanak burada, Şincar ve Kobani'den gelen yaklaşık 150 bin kişinin bölgede bulunduğunu, bunlardan toplam 103 bin 737'sinin belediyelerin koordine ettiği yaşam alanlarında kaldıklarını söylemişti.

AFAD'ın Suruç ve Midyat'taki kamplarında yaklaşık 9 bin kişinin ağırlandığını söyleyen Kışanak, "Göçün başlangıcından bugüne kadar geçen üç aylık süre zarfında belediyelerimiz, mülteciler için 36.4 milyon harcamıştır"diyerek, hükümetin yaşanan trajediyi görmezden geldiğini ileri sürmüştü.

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, () -