Özgür ALTUNCU -  Hakime TORUN - İdris TİFTİKCİ - İSTANBUL () - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda İkitelli İstanbul Şehir Hastanesi kredi anlaşması imza töreninde konuştu. Erdoğan, Alman ekonomi bakanının açıklamalarına ilişkin, "İlgili tüm kurumlarımız uluslararası yatırımcılara yardımcı olamaya önlerini açmaya hazırdır. Böylesine iyi niyetle muhataplarımıza yaklaşırken bazılarının ticaret ile siyaseti birbirine karıştırmak da ısrar ettiklerini görüyoruz.  Alman ekonomi bakanının hiçbir mesnede dayanmayan tamamen dolaylı mesajlarla ülkemize yatırım yapan şirketleri ürkütmeyi, tedirgin etmeyi amaçlayan beyanlarını şiddetle kınıyorum. Bu asla siyasete, siyasette temsil makamında olanlara yakışmaz. Terör ile teröre bulaşanlar ile siyaseti lütfen birbirine karıştırmayın. Milli İstihbarat Teşkilatımı, İçişleri bakanımı aradım kendilerine sordum aldığım yanıta göre, şu ana kadar hiçbir Alman şirketiyle ilgili başlattığımız araştırma ve soruşturma yoktur hepsi yalandır. Alman dostlarıma tüm dünyaya şunu hatırlatmak istiyorum; Türkiye'yi karalamaya gücünüz yetmez. Bu tür şeyler de bizi korkutmaya gücünüz hiç yetmez. Bugüne kadar Alman firmalarının nasıl güvence altında çalıştırdıysak bundan sonra da aynı şekilde güvence altında çalıştırmaya devam ederiz. Onların garantisi, güvencesi biziz. Biz kazan kazan esasına göre onlarla bugüne kadar çalıştık. Şu  anda olayı farklı mecraya çekmek suretiyle Almanya'nın Türkiye olan münasebetlerini burada zedelemek, lekelemek isteyenler yanlış yolda gidiyorlar" diye konuştu.


 

"PKK'YI KENDİ CADDELERİNDE ALMAN POLİSİNİN KORUMASINI ALMANYA BUNU NE İLE İZAH EDECEK?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk milleti zor zamanlarında yanında olan dostlarını hiçbir zaman unutmayacaktır. Ülkemize davet ettiğimiz herkese gelin birlikte kazanalım çağrısı yapıyoruz.  Türkiye'deki teröristleri Almanya'da saklayan hükümet önce bunun hesabını vermelidir. Türkiye'den kaçan teröristler Almanya'da niçin saklanıyor? Onlara verilen maddi destekleri ne ile ifade edecekler? Ekranlarda sürekli yayınlanan ve AB'nin yasak koymuş olduğu PKK'yı kendi caddelerinde Alman polisinin koruması altında gösteri yapmasına müsaade eden Almanya bunu ne ile izah edecek?" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Almanya kendine çekidüzen vermelidir, bizi de asla bu tehditlerle ürkütemez bilmelidir. Kendi yargıları ne kadar bağımsızsa bizim yargımız onlardan daha da bağımsızdır" dedi.


 

"ULUSLARARASI ŞİRKETLERİN KAFASINI KARIŞTIRMAYA ÜLKEMİZİ KARALAMAYA YÖNELİK BİR BÜFTANDAN İBARETTİR"

Erdoğan, "Ülkemizin istihbarat ve güvenlik kuruluşları bellidir. Biz bir çadır devleti, kabile devleti  değiliz. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir geçmişi vardır. Bu iddia sadece uluslararası şirketlerin kafasını karıştırmaya ülkemizi karalamaya yönelik bir büftandan ibarettir. Almanya kökenli şirketler ülkemizde en rahat çalıştığımız, en güzel işleri yaptığımız özel bir yere sahip" dedi.


 

"BÖYLE BİR KARA PROPAGANDA"

Erdoğan, "Böyle bir kara propaganda ile ülkemizde son 15 yılda 9 milyara dolara yakın Alman şirketleri üzerinde baskı kurmaya çalışıldığı ortadadır. Uluslararası yatırımcıların tamamı gibi Alman şirketlerine de ülkemizin kapıları milletimizin gönlü sonuna kadar açıktır. Dünyada serbest pazar  ekonomisi diye bir şey var.  Bunlar demek ki bunu da öğrenememiş. Serbest piyasayı da bilmiyorlar" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hasbel kadar yakaladıkları zenginlikle tehdit etmeye kalkıyorlar. Türkiye'nin kara liste iddiasını ortaya atanları bunu ispata davet ediyorum. Böyle bir iddiayı dile getirmek hiçbir sorumlu siyasetçinin yapacağı iş olamaz" dedi.


 

"ÜLKEMİZE YÖNELİK SEYAHAT UYARISININ, SON DERECE YERSİZ VE KASITLI"

Almanya'nın Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı da eleştiren Erdoğan, "Diğer yandan yine Almanya'nın Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan ülkemize yönelik seyahat uyarısının, son derece yersiz ve kasıtlı bulduğumu belirtmek isterim" dedi.


 

"DEMOKRASİYİ OTURTMUŞ BİR TÜRKİYE'YE KİMSE BU TÜR KARA LEKELERİ ÇALAMAZ"

Erdoğan, "Ülkeler dedikodularla yönetilemez. İşte G-20 zirvesinde, Abe ile görüştüğünüzde sorun. Adım atarken adım başında polis vardı. Ama biz Antalya'da bir G-20 zirvesi yaptık, her yönüyle dört dörtlük olduğunu ifade ettiler. Muhteşem bir G-20 hala konuşuluyor. Bu denli özgürlükleri kabullenmiş, benimsemiş bir Türkiye. Demokrasiyi oturtmuş bir Türkiye'ye kimse bu tür kara lekeleri çalamaz. Ama yargımızı da yönlendirmeye güçleri yetmez. Türkiye konusunda bu tür beyanlarda bulunan herkesi ilkelere saygı göstermeye davet ediyorum" dedi.


 

"DEPREMDE CİDDİ HASAR ORTAYA ÇIKMAMASI ALINAN TEDBİRLERİN ETKİLİ OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR"

Ege Denizi'nde yaşanan depreme değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Dün geceki oldukça şiddetli depremde ciddi hasar ortaya çıkmaması alınan tedbirlerin etkili olduğunu göstermiştir. Allah ülkemizi ve tüm dünyayı bu tür afetlerden korusun" ifadesini kullandı.


 

"SİNOP'TAKİ NÜKLEERE ENERJİ SANTRALİNİ DE JAPON DOSTLARIMIZ İLE GERÇEKLEŞTİRMENİN ADIMLARINI ATIYORUZ"

Erdoğan "Şimdi Japon dostlarımız ile Sinop'taki nükleere enerji santralini de yine Japon dostlarımız ile birlikte gerçekleştirmenin adımlarını atıyoruz. Bu konu da gecikmek istemiyoruz süratle bitirelim diyoruz" dedi.


 

"KÖRFEZ BÖLGESİ YATIRIMCILARINDAN TERCİHLERİNİ UZUN VADELİ İLİŞKİLERDEN YANA KULLANMALARINI BEKLİYORUZ"

Erdoğan "Siyasi sorunlar gelip geçici ekonomik ilişkiler uzun vadelidir. Kardeşimiz olarak gördüğümüz Körfez bölgesi yatırımcılarından tercihlerini uzun vadeli ilişkilerden yana kullanmalarını bekliyoruz. Türkiye bu kardeşlerimizin ikinci evidir. O şekilde kalmaya da devam edecektir. Çözüm yoluna girmeye başladığını düşündüğüm bölgedeki krizin tamamen ortadan kalkması ile inşallah bu konuları konuşmaya gerek kalmayacağına inanıyorum" açıklamasında bulundu.


 

"TÜM DESTEĞİME RAĞMEN BÖYLE BİR GECİKMEDEN DOLAYI DA FEVKALADE MÜTEESSİRİM"

Şehir hastanelerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2013 yılında sözleşmesini imzaladığımız hastanelerden inşaatına başlayamadıklarımız var. Tüm desteğime rağmen böyle bir gecikmeden dolayı da fevkalade müteessirim. Buradaki kayıp şahsımın değil ülkemin kayıbıdır. Bazı ülkelerin hala sağlık reformu tartışmaları ile meşgul olduğu bir dönemde biz reformu çoktan tamamladık" dedi.


 

"ÜLKEMİZDEKİ PROJELERE FİNANSMAN DESTEĞİ SÖZÜ VEREN KİMİ KURULUŞLARIN VAZGEÇTİKLERİNİ GÖRDÜK"

Erdoğan, "Ülkemizdeki projelere finansman desteği sözü veren kimi kuruluşların daha sonra hiç biri de ticari temel dayanmayan tamamen siyasi gerekçeler ile bundan vazgeçtiklerini gördük. Amaç ülkemizi zor duruma düşürmek olduğu açık. Türkiye bu sıkıntıları aşmayı başarmıştır. Birinci havalimanı ile alakalı uluslararası bankalar finans sektörü girmedi çekildiler girmiyoruz dediler. Yeterli bankalarımıza tavsiyemi yaptım. Gereken yapıldı" diye konuştu.


 

"ARTIK BUNLARIN HİÇBİRİNE ŞAŞIRMIYORUZ"Uluslararası kredi değerlendirme kuruluşlarının açıklamalarına değinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Uluslararası aktörler, kredi değerlendirme kuruluşları gibi tamamen siyasi yönlendirmelerle not açıklayan kuruluşlara değil ülkelerin gerçeklerine bakıyor. Türkiye gerçeği de apaçık ortadadır. Tüm dünya için ortak ekonomi, siyasi, sosyal standartlar belirleyen ama kendi işlerine gelmediğinde bunların hiçbirine uymayan kimi ülkelerin ve kuruluşların foyası, yaşanan her hadiseyle biraz daha ortaya çıkıyor. Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne almayanların, şartları uygun olmayan nice ülkeyi Birliğe buyur ettiğini gördükten sonra artık bunların hiçbirine şaşırmıyoruz. Kendi elleriyle kendi güvenilirliklerini yok edenlerle bizim işimiz yok" ifadelerini kullandı.

 

"BORSADA, YÜZDE YÜZÜN ÜZERİNDEKİ SIÇRAMA BİR ÇOKLARINI CİDDİ MANADA ŞAŞIRTIYOR"

Erdoğan, "Türkiye, yeniden şekillenen dünya siyasetinde ve ekonomisinde kendine en doğru, en adil, en kazançlı yeri mutlaka bulmuştur, bulacaktır. Ne terör örgütlerinin azgın saldırıları ne de uluslararası düzeyde sergilenen ikiyüzlülükler buna engel olabilir. Türkiye, bölgesindeki krizlere ve kendisine yönelik tüm saldırılara rağmen büyümeyi, gelişmeyi, ilerlemeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 2,9'luk büyüme oranıyla beklentilerin üzerine çıkarak, Avrupa'ya göre oldukça iyi, dünya genelinde de takdire şayan bir başarı elde etti. Bu yıl da ilk çeyrekteki yüzde 5'lik büyüme oranıyla yine pek çoklarını şaşırtan bir başarı ortaya koydu. İnşallah ikinci çeyrek çok daha farklı gelecek. Ben buna da inanıyorum. Son 4 yıldır kesintisiz saldırı altında bulunan Türkiye, artık aydınlığa doğru yol almaya başlamıştır. Ekonominin her alanında güzel sinyaller gelmeye devam ediyor. Borsada, yüzde yüzün üzerindeki sıçrama bir çoklarını ciddi manada şaşırtıyor. Türkiye'de yatırım yapan herkes kazanacaktır" dedi.


 

36 AYDA TAMAMLANACAK

İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi Finansmanı Anlaşması'nın tüm taraflar için hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, "5 bin işçi ve 400 mimar, mühendisin çalışmasıyla 36 ayda tamamlanması planlanan İkitelli Şehir Hastanemiz, İstanbul'a ve ülkemize sağlık alanında yepyeni bir vizyon katacaktır. Bu anlaşmanın, birtakım çevrelerin ısrarla Türkiye'yi siyasi ve ekonomik cendereye almaya çalıştığı, bunun için yalan yanlış pek çok iddiayı öne sürdüğü bir dönemde gerçekleşmiş olmasını ayrıca anlamlı buluyorum" dedi.


 

FİNANSMAN TÜRKİYE'NİN KREDİBİLİTESİNİ GÖSTERİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5,2 milyar Türk lirası tutarındaki bu finansman anlaşmasının Türkiye'nin uluslararası kredibilitesinin de yüksekliğine işaret ettiğini de sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan imza töreninde de projenin 36 aydan önce tamamlanmasını istedi.  Öte yandan imza töreni için Çırağan Sarayı'na Şehir Hastanesinin maketi ile Türk ve Japon Kültürünü yansıtan yerel kıyafetli görevliler konuldu. Beşiktaş Ortaköy arası Türk ve Japon bayraklarıyla donatıldı.  


 

DEPREMDEN ETKİLENMEYECEK

1 milyon metre karelik inşaat alanına sahip olacak İkitelli Şehir Hastanesi, 2 bin'den fazla sismik izolatörü ile tamamlandığında dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olacak. Bu sayede deprem sırasında ve  sonrasında bile tüm oparasyonel faaliyetlerini aksama olmadan  yerine getirebilecek. Rönesans Sağlık Yatırım'ın, Japonya'nın en büyük yatırım ve ticaret şirketlerinden Sojitz ortaklığı ile hayata geçirilecek. İkitelli Şehir Hastanesi'nin finansal kapanışı, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi.


 

2700 YATAK KAPASİTELİ

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve Rönesans Sağlık Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen finansal kapanış töreninde, projenin yüzde 30 ortağı Japon Sojitz  projenin ana finansörü Japon Devlet Bankası JBIC, kredi verenlere sigorta sağlayan Japon devlet kuruluşu NEXI ile Japon kredi kuruluşları SMBC, BTMU, DAİ-İCHİ, NİSSAY, SCB ve IYO BANK'ın üst düzey yetkilileri de yer aldı. Yaklaşık163 Milyar Japon Yeni tutarında kredi sağlanacak olan İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi'nin toplam yatırım tutarı 203 Milyar Japon Yeni olacak. İstanbul İkitelli Şehir Hastanesi, tamamlandığında 2 bin 700 yatak kapasitesine sahip olacak ve günde 23 bin 600 hastaya hizmet verecek. 1 milyon metrekarenin üzerinde inşaat alanı olan şehir hastanesi, dünyanın en büyük hastanelerinden biri olacak.


 



HASTANE HAKKINDA

2020 yılında hizmete girmesi planlanan İkitelli Şehir Hastanesi Projesi, inşaat sürecinde aylık yaklaşık 6 bin kişiye, hastane tamamlandığında ise yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak. Toplam 2 bin 682 yatak kapasitesiyle günlük 23 bin 600 hastaya hizmet verecek. 1 Ekim tarihinde inşaatına başlanması ve 36 ayda tamamlanması planlanan proje, dünyanın en büyük hastanelerinden biri olacak.İleri teknoloji ve ekipmanlarıyla ön plana çıkacak hastanede, ameliyatlar Türkiye'de sayılı sağlık kurumunda bulunan Da Vinci Robotu ile gerçekleştirilecek. Radyasyon Onkolojisi alanında, Cyberknife ve Thomotherapy gibi ileri teknoloji cihazlarla hizmet veren sayılı hastaneler arasına girecek olan hastane, ameliyat esnasında, cerrahi işlem gerçekleştirilirken, aynı anda radyolojik görüntüleme imkanı tanıyan Hibrid MRI Ameliyathanelerine de sahip olacak.