AYDIN Barosu'nda düzenlenen panelde konuşan Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, "Hukuk devleti sadece siyasetçilerin iki dudağı arasına bırakılacak ve kirletilecek kadar basit değil" dedi. Panelin ardından düzenlenen törende Ankara Hukuk Fakültesi'nden 85 yaşında mezun olan ve stajını Aydın'da yapan Mehmet Genç, yemin ederek cübbesini girdi.

Aydın Barosu tarafından düzenlenen 'Hukuk Devleti - Demokrasi ve Özgürlükler Bağlamında Avukatın ve Baroların Rolü' konulu panele Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun, Osmaniye Barosu Başkanı Didem Aksoy, Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şartlı ve Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt konuşmacı olarak katıldı. Paneli Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Arslan, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Zabun ve Aydın Barosu üyesi avukatlar izledi.

Panelde konuşan Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, kuvvetler ayrılığı prensibinin değiştirilmeye çalışıldığını söyledi. İktidar partisiyle muhalefet partilerinin birbirinden farkı olmadığı görüşünü savunan Antmen, "Amaçları yönetmek ve egolarını tatmin etmek. Türkiye'de hukuk devletini siyasetçilere bırakmamamız gerekiyor.

Çünkü hukuk devleti sadece siyasetçilerin iki dudağı arasına bırakılacak ve kirletilecek kadar basit değil. Kuvvetler ayrılığı prensibinin yok edilmeye çalışılması ve bunun da başka siyasi formüllerle, anayasa değişikliği ile, başkanlık sistemi gibi diktatöryel sisteme dönüştürülmesi hevesi varken Türkiye'de ne demokrasiden, ne bağımsızlıktan ne de insan haklarından söz edemezsiniz" dedi.

Panelde konuşan Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, "Sadece sanıkların susma hakkı vardır. Kanun avukatlara böyle bir hak vermemiştir. Biz de hiçbir zaman susmayacağız" diye konuştu.

85 YAŞINDA AVUKAT OLDU
Panelin ardından Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitiren ve Aydın Barosu avukatlarından Avukat Benek Bozkurt'un yanında stajını tamamlayan 85 yaşındaki Mustafa Genç, yemin ederek cübbesini giydi.

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Mustafa Genç'in emekli öğretmen olduğunu belirterek, "Kendisi yıllarca birçok insan eğitmiş öğretmen olarak bu memlekete çok emek vermiş. Emekli olduktan sonra hayat mücadelesinden hiç kopmamış, gazetelere yazı yazmış, Yunanca mütercim tercümanlık yapmış, ayakkabı tamirciliği ile uğraşmış, yani her zaman çalışıp bir şeyler üreterek helal bir hayat yaşamış bir insan. Gözleri sarı nokta hastalığı nedeniyle yüzde 90 görme özelliğini kaybetmiş bir insanın okuyabildiği bir süreçte hepimiz hayata sıkı sıkı sarılmalıyız" diye konuştu. 

 Mustafa Genç de yaptığı konuşmada "Hukukun, ahlakın, teamülün, dinin, teknolojinin en son çağında yaşayan insanlar olarak hepimiz çok çalışmak zorundayız. Ben bu yaşımda bir ideal uğruna okumak istedim ve bunu da elimden geldiği kadar gerçekleştirdim. Ben dahi bir insan değilim. Ben bir ilkokul öğretmeniyim. 25 yıl Türkiye'de 3 yıl da Yunanistan'da görev yaptım. 1979 yılında emekli oldum. Netice itibariyle hukuku sevdiğim için hukuk tahsili yaptım" diye konuştu.

Mustafa Genç evli, 4 çocuğu ve 4 torunu bulunuyor.

Cem ULUCAN/AYDIN