Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, () - EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, darbe girişiminden en fazla etkilenecek alanın turizm olduğunu belirterek, "Turizmde bu kalkışmadan belki sektörel anlamda baktığımızda en önemli negatif anlamda etkilenecek alan gibi görünüyor. Ama göreceksiniz, bunu da en minimum seviyede, sıfıra yakın seviyede telafi edeceğiz" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, memleketi Denizli'de bir düğünde nikah tanıklığı yaptıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Darbe girişiminin milletin sivil demokrasi devrimiyle püskürtüldüğünü söyleyen Zeybekci, "Gerekli olan cevap Türk milletine yakışır şekilde destan yazılarak dünya demokrasi tarihine altın harflerle yazılacak şekilde verildi. Aynı şekilde ekonomimizde hain ihanet girişimine en güçlü şekilde cevap verdi. 18 Temmuz sabah 08.30, Türk ekonomisi her şeyiyle ayaktaydı. Bankacılık sistemi ayaktaydı, borsamız ayaktaydı, tüm sistemle bütün işlemler yapılabilir haldeydi, beklediğimizden bence çok daha az dalgalanmayla ekonomimiz gerek o hafta, gerek geçtiğimiz hafta yerine oturdu" dedi.
"DÖNEM SONUNDA ZARARI HİSSETMEYECEĞİZ"
Darbe girişiminin ekonomiye etkilerini rakam olarak şu an söylemenin mümkün olmadığını belirten Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ekonomi kendi içinde tedaviyi yaptığı için, kendi içinde düzeltmeyi yaptığı için şu an itibariyle minimum seviyede olacak. Tabi o dönemde bir haftalık dönemde faizlerde yarım puanın altındaki bir artış, borsanın kendi içinde vermiş olduğu bir tepki, kurlardaki TL'nin dolar karşısındaki değer kaybıyla ilgili bunun fiyatlara maliyetlere etkisi gibi bazı şeyler olabilir. Bunlarla ilgili herhangi bir zararın ben uzun boyutlu veya kalıcı olacağını zannetmiyorum. Bu düzeltme kendi içinde yapılacak. Dönem sonunda baktığımız zamanda bu zararı hissetmeyeceğiz."
"TURİZMDEKİ NEGATİF ETKİLERİ TELAFİ EDECEĞİZ"
Darbe girişiminin en fazla negatif etkisinin turizm sektöründe olduğunu belirten Bakan Zeybekci, "Yalnız bu millete büyük haksızlık yapıldı. Ülkeye büyük leke sürüldü. Bu yapılan haksızlık ve lekenin turizme etkilerini daha önemli buluyorum. Şu anda hükümetimiz bütün alanlarda bu etkiyi azaltmak için çaba gösteriyor" dedi.
Geçen hafta Rusya'da olduğunu ve charter seferlerinin başlayacağını belirten Zeybekci, "Alacağımız bazı önlemlerle turizm üzerindeki etkileri azaltmaya çalışıyoruz. Vereceğimiz desteklerle bunu göreceksiniz. Turizmde bu kalkışmadan belki sektörel anlamda baktığımızda Türkiye'de tam böyle her şeyin iyi olduğu, toparlandığı dönemde en önemli negatif anlamda etkilenecek alan gibi görünüyor. Ama göreceksiniz bunu da en minimum seviyede, sıfıra yakın seviyede telafi edeceğiz. Rusya'dan gelecek turistlerin de yoğun bir şekilde gelmeye başladıklarını göreceğiz. Turizm son çeyrekte istediğimiz noktaya gelecek inşallah" diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin ne kadar güçlü olduğunun görüldüğüne de dikkati çeken Zeybekci, "Diğer ülkeleri bu anlamda negatif eleştirmek için söylemiyorum. Bu Amerika'da, Kanada'da, Rusya'da olsaydı, G20 ülkelerinde olsaydı yerle yeksan olurdu. Borsa belki haftalarca açılamazdı. Bankacılık sistemi aylarca toparlayamazdı" dedi.

FOTOĞRAFLI