Hilmi DUYAR/ BALIKESİR, () - BALIKESİR'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için düzenlenen eylemde kadına yönelik şiddet protesto edildi.
Balıkesir Kadın Platformu'nca öncülüğünde düzenlenen kadına yönelik şiddeti protesto eylemine CHP, Balıkesir Barosu, Eğitim-Sen üyeleri ile aralarında erkeklerin de bulunduğu yaklaşık 100 kişi katıldı. Yeşilli Meydanı'nda saat 16.00 toplanan grup, 'Erkek vuruyor, devlet koruyor', 'Kadınız haklıyız, kazanacağız', 'Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop, inadına isyan inadına özgürlük' sloganları eşliğinde Çankaya Sokak ve Atalar Caddesi üzerinden Ali Hikmet Paşa Meydanı'na yürüdü.
BAKANLIK ELEŞTİRİLDİ
Topluluk adına basın açıklamasını yapan Balıkesir Kadın Platformu Sözcüsü Türkan Özçelik, "Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan düzenlemelerle 2014 yılı çocuk evliliklerinin teşvik edildiği bir yıl oldu. Yönetmelikte, liselerde okuyan çocukların evlenmeleri halinde açık liseye kayıt yaptırarak öğrenimlerine devam etmeleri şartı getirildi. MEB'in açıkladığı verilere göre ortaöğretim kurumlarına 8'inci sınıftan mezun olan 66 bin 67 kız öğrenci kayıt yaptırmamıştır. Yeni sistemle birlikte kız çocuklarının 20 bin 246'sı açık liseye giderek eğitimine devam etmekte. 37 Bin 277'si ise açık liseye dahi gitmeyerek ortaöğretim eğitimini almamaktadır. Uluslararası anlaşmalara göre 18 yaşını bitirmeyen herkesin çocuk olduğu unutuldu. Özellikle kız çocuklarının fiziksel ve ruhsal olarak hazır olmadıkları evlilikler yapmalarının önü Bakanlık tarafından açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın dönem başında okullarda okutulmasını tavsiye ettiği birçok kaynak, kadınlar için hangi mesleklerin daha uygun olduğu nasıl giyineceği, eşine ve evine karşı görevleri gibi toplumsal anlamda cinsiyet rollerini pekiştirecek birçok örneği içerecek şekilde düzenlendi" dedi. Eyleme katılanlar açıklamanın ardından dağıldı.

FOTOĞRAFLI