Özgür ALTUNCU - Cemal KÖYÜK / İstanbul, () Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yıldırım Bayezid adı verilen tünel açma makinasıyla Avrasya Tüneli'ni açma işlemini başlattı. Haydarpaşa'da yeraltına indirilen makinayı butonuna basarak harekete geçiren Erdoğan, daha sonra kendisine eşlik eden gazetecilerin baretlerini imzaladı. 
ÇALIŞMALAR GEÇEN YIL BAŞLADI
Delme işlemini başlatmadan önce düzenlenen törende konuşan Erdoğan, "Bu bir temel atma töreni değil, veya bir başlangıç da değil. Bunun merasimini yağmurlu bir günde daha önce yapmıştık" dedi. Geçen yıl 27 Mayıs'ta Çatladıkapı'da inşaat çalışmalarının başladığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Almanya'da özel bir tünel kazma makinası yapıldı. Bu dev makina buraya getirildi, montajı tamamlandı. Bugün de tüneli kazmaya başlıyor" diye konuştu.

TIPKI MARMARAY GİBİ
Bugün İstanbul Boğazı'nın altından lastikli araçların geçeceği tüp geçidin tünel delme işlemini başlattıklarını kaydeden Erdoğan, "Burada kullanılacak TBM makinasının bir özelliği var. Her gün yaklaşık 20 metre delme işlemi yapacak. İnşallah Asya'dan Avrupa'ya geçmiş olacağız. Önemli bir aşamanın başlangıcındayız . Tıpkı Marmaray'da olduğu gibi denizin altından gidiş gelişli tüp yerleştirecek. Lastikli araçların iki kıta arasında seyahat etmesini sağlayacağız" diye konuştu.

İSTANBUL TRAFİĞİNİ RAHATLATACAĞIZ
Avrasya Tüneli'nin tamamlanmasıyla iki kıta arasında 3. Köprüyle birlikte toplam 4 karayolu geçişi olacağını belirten Erdoğan, "İnşallah İstanbul'daki trafik nefes olacak. Köprü geçiş eziyeti bu inşaatlarla tarih olacak" diye konuştu. Projenin tamamlanmasıyla Kazlıçeşme Göztepe arasında 100 dakikada alınan mesafenin15 dakikaya ineceğini ifade eden Erdoğan, "Projenin toplam maliyeti 1 milyar 245 milyon dolar. Hem kendisini amorti edecek, hem yakıttan sağladığı tasarrufla ülkemize fayda sağlayacak. Çevreye en ufak bir zarar vermeyeceği gibi egzoz salınımını da sınırlayacağı için çevreye faydalı olacak. Tünelden ışığın görünmesini sabırsızlıkla bekleyeceğiz. İnşallah projenin tamamlanmasını göreceğiz. Yine birlikte açılışını da gerçekleştireceğiz" dedi.

15 DAKİKAYA İNECEK
Deniz tabanının altındaki çalışmalar; boyu 120 metre, ağırlığı ise 3 bin 400 ton olan ve proje için özel olarak tasarlanan ve Yıldırım Bayezid adı verilen Tünel Açma Makinesi ile gerçekleştirilecek. Avrasya Tüneli, Göztepe-Kazlıçeşme arasındaki yolculuk süresini 15 dakikaya indirecek

İSTANBUL BOĞAZI'NIN İKİ YAKASI İLK KEZ KARAYOLU TÜNELİYLE BAĞLANACAK
İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesi, Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Proje, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergahı kapsayacak. Projenin 5,4 kilometrelik bölümünü deniz tabanı altına inşa edilecek olan iki katlı tünel oluştururken, Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâhta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları yapılacak. İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuk imkânı sağlanacak. Proje yatırımı için Kamu hiçbir harcamada bulunmayacak, sadece inşaatı ve işletmeyi denetleyecek. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.Proje Yap-İşlet-Devret modeliyle, yaklaşık 1.3 milyar dolarlık finansmanla gerçekleştirilecek. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlandı. 285 milyon dolarlık öz kaynak Yapı Merkezi ve SK E&C tarafından temin edildi.

TÜNEL AÇMA MAKİNASINA ÖZEL İSİM VERİLDİ
Yıldırım Bayezid adı verilen tünel açma makinesi, Almanya'da özel olarak üretildi. Deniz tabanı altında yapılan kazı çalışmaları, bu projeye özel olarak tasarlanan Tünel Açma Makinesi (Tunnel Boring Machine-TBM) ile gerçekleştiriliyor. Herrenknect tarafından Almanya'da üretilen TBM'nin montaj işlemleri Türkiye'de gerçekleştirildi. Anadolu yakasında çalışmaya başlayan Tünel Açma Makinesi, deniz tabanının yaklaşık 25 metre altından toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak ilerliyor. Günlük ilerleme hızı ise ortalama 8-10 metre olacak. TBM, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makineleri arasında 11 bar arın basıncı ile dünyada 2. sırada, 13,7 metre kazı çapı ile dünyada 6. sırada yer alıyor.
Makinenin zemini kazan, dengeleyen ve ön dökümlü segman parçalarını birleştirip tünel gövdesini oluşturan ana kalkan kısmı 13,5 metre boyunda olup arkasına bağlı tüm güç ve diğer birimlerini içeren 4 adet destek ünitesi ile birlikte toplam boyu 120 metreyi buluyor. Makinenin toplam ağırlığı ise 3 bin 400 ton civarında olup tek seferde bağlanan en ağır parçası 450 ton ile kesici kafasıdır.

PROJE İÇİN TÜRK KORE ORTAKLIĞIYLA YENİ ŞİRKET KURULDU
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009 yılında İstanbul Boğazı Karayolu Geçiş Projesini gerçekleştirmek üzere kuruldu. Türkiye'den lider Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın ortaklığını oluşturuyor. Bu arada projenin ortağının Güney Kore'li bir şirket olmasından dolayı. Başbakan Erdoğan konuşmasında Güney Kore'de yaşanan gemi kazasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Kore halkına başsağlığı diledi.
(BB) (FOTOĞRAFLI)